Al meer dan 15 jaar koffie specialist  Hoge cuppingscores > 80 VEILIG BETALEN / SECURE PAYMENT

Colombiaanse koffie

Het koffiecultuurlandschap van het Zuid-Amerikaanse land Colombia is van wereldwijd belang en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het landschap laat een lange traditie van koffieteelt zien. De ligging bij de evenaar, het milde klimaat en de tropische regenbuien vormen de ideale voedingsbodem voor koffieplanten. Op de schilderachtige hellingen van de Andes runt koffieboer Sylvia Vargas er de prachtige, schaduwrijke koffieplantage La Luisa op basis van generaties lange kennis en ervaring. Medellin Secret La Luisa is voorzien van het Rainforest Alliance keurmerk. Dit keurmerk is belangrijk voor Colombia omdat het staat voor aandacht voor arbeidsomstandigheden, het milieu en behoud van de natuur.

Wat kenmerkt Colombiaanse koffie?

Wat Colombia typeert, is dat het het enige koffieland is dat alleen hoge kwaliteit Arabica bonen produceert. Colombiaanse koffie heeft veelal een iets hogere zuurgraad, maar een mildere smaak en bevat weinig cafeïne. De Colombiaanse koffiebonen van finca La Luisa worden op zo’n 1.850 meter hoogte verbouwd. De ijle lucht zorgt voor een langzaam groeiproces, waardoor de smaakelementen zo diep mogelijk doordringen in de koffiebonen. Het resultaat is een heerlijke koffie met een intense smaak bomvol chocolade en een frisse afdronk. De 100% Arabica Colombiaanse koffiebonen van Medellin Secret zijn zacht, aromatisch en hebben een zoetige ondertoon.

2. Medellin secret boer

Verschillende soorten Colombiaanse koffie

In Colombia verbouwen de boeren voornamelijk de koffiesoorten Caturra en Castillo en verschillende Colombia-variëteiten. Caturra is een van de mooiste en, net als de Typica en Maragogype, een afstammeling van de Bourbon-plant. Het kent een hoge productie en een mooie kwaliteit, maar heeft wel een rijke grond en veel zorg nodig. Meer exotische varianten koffie zijn Geisha en Bourbon geel en Bourbon roze.

Naast koffiebonen van finca La Luisa verkoopt Medellin Secret regelmatig bijzondere koffiebonen of limited editions van andere finca’s in Colombia. Onze specialty coffees komen altijd van één oorsprong en worden direct gekocht van de koffieboeren. De samenstelling van de bodem van de plantages en de kennis en het vakmanschap van de boeren geven de koffiebonen ieder hun eigen bijzondere en unieke smaak. De specialty coffee van finca La Luisa is een van de meest geliefde koffies uit ons assortiment. De koffie heeft smaaktonen van chocolade, pruimen, hazelnoot en bosbes en is geschikt voor de Cortado, filterkoffie, espresso, cappuccino, ristretto en latte macchiato.

Proces van koffieboon tot Colombiaanse koffie

Koffie maken is een zorgvuldig en intensief proces. Het begint met het opkweken van de zaadjes. Dit gebeurt in de compost van koffiebesschillen. Na ongeveer anderhalf jaar groeien ze uit tot een bessen producerende plant. Uit de witte bloemen van de plant, groeien vurig rode bessen die elk twee rijpe bonen bevatten. De bessen moeten optimaal rijpen en op het ideale moment geplukt worden. De medewerkers van de finca plukken de rode, rijpe bessen met de hand. Een koffieplant van finca La Luisa produceert tot wel 900 gram bessen door de schaduwrijke ligging onder de bananenbomen. Om de hele oogst op het juiste moment binnen te halen, zijn er soms wel zeven plukrondes nodig.

De bessen worden volgens de natte methode eerst in water geweekt en vervolgens ontdaan van schil en vruchtvlees. Dit geeft de bonen een fruitige en verfijnde smaak. De gewassen koffiebonen drogen in warme lucht van 55 graden, waarna een eerste controle plaatsvindt op de kwaliteit. Als de bonen een vochtigheidsgraad van twaalf procent hebben, stopt het droogproces. Vervolgens worden de koffiebonen naar grootte geclassificeerd. Als de pergaminoschil is verwijderd, controleren de medewerkers de koffiebonen nog tweemaal op oneffenheden qua afmeting, kleur en vorm. Daarna gaan ze in jute zakken en zijn ze klaar voor vervoer.

Hoe wordt Colombiaanse koffie bereid?

Om van de groene Colombiaanse koffiebonen heerlijke koffie te maken maakt Medellin Secret gebruik van een slow roast brandingsproces. Dit betekent dat de bonen op een relatief lage temperatuur gebrand worden, waardoor ze mooi egaal en tot diep in het binnenste garen. Een branding die voor een hele lekkere koffie zorgt. Belangrijk detail is dat iedere koffie van een finca een eigen, uniek brandprofiel heeft. Niet te licht maar ook niet te donker, zodat alle originele aroma’s van de boon perfect terugkomen in de smaak. Een nauwkeurig werkje dat de meesterbrander van Medellin Secret tot in de perfectie beheerst.

Onze Medellin Secret Colombiaanse koffiebonen verlaten de brander op een temperatuur tussen de 208 en 210 graden. Omdat het voor de smaak niet goed is als de bonen nog verder doorbranden, worden ze binnen vier minuten met lucht terug gekoeld naar kamertemperatuur. De koffiebrander heeft als belangrijke taak om het potentieel aan smaken optimaal uit de bonen te halen.

Colombiaanse koffiebonen van Medellin Secret

Medellin Secret verkoopt eerlijke, zuivere, ongemelangeerde koffie uit Colombia die rechtstreeks van de boeren zelf komt. Koffieboerin Sylvia runt samen met haar werknemers finca La Luisa. De finca heeft een vruchtbare grond maar kent grote hoogteverschillen en is niet makkelijk te bewerken. Dit vereist vakmanschap op basis van jarenlange ervaring, die van generatie op generatie is doorgegeven. De vuurrode koffiebessen van La Luisa worden nauwkeurig ontpulpt, gewassen en langzaam gedroogd op de zonnige patio’s van de finca. Zo kunnen de smaken zich optimaal ontwikkelen tot een warm en intens palet met een vleugje frisheid. De bonen zijn onder andere zeer geschikt voor het maken van espresso, cappuccino en filterkoffie. Zin om koffie Colombia eens te proeven? Kom dan gauw eens langs bij één van onze proeflokalen.

MS solopack la luisa

Colombiaanse koffie bestellen bij Medellin Secret

La Luisa, Colombia

Met deze finca is het Medellín Secret avontuur allemaal begonnen. Sinds 2006 levert Sylvia Vargas elk jaar deze fantastische specialty koffie en is het één van de meest favoriete koffies uit ons assortiment.

Geschikt voor: Cappuccino, Cortado, Espresso, Koffie, Latte Macchiato, Ristretto
Smaaktonen: Bosbes, Chocola, Hazelnoot, Pruimen
Cuppingscore: 84.5
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €5,99 (bij min. 16 stuks)

Geschikt voor: Cappuccino, Cortado, Espresso, Koffie, Latte Macchiato, Ristretto
Smaaktonen: Bosbes, Chocola, Hazelnoot, Pruimen
Cuppingscore: 84.5
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €5,99 (bij min. 16 stuks)

Veelgestelde vragen over Colombiaanse koffie

Onze Colombiaanse koffie kun je bestellen via de webshop van Medellín Secret. In de webshop is er keuze uit verschillende soorten smaken Colombiaanse koffiebonen die geschikt zijn voor het zetten van tal aan koffiesoorten.

De Colombiaanse koffiebonen van Medellin Secret kan je het beste bewaren in de originele recyclebare verpakking. Na opening is de voorkeur om de koffie in een luchtdichte bus op een koele, droge plaats te bewaren.

De zetmethode hang af van het soort kopje koffie dat je wilt zetten. Zo wordt een espresso anders gezet dan een Lungo. Er is dus geen algemene beste zetmethode voor koffie.

Een bijzondere boon verdient het om puur te worden gedronken. Bij Medellin Secret vind je daarom uitsluitend single farm coffee. Karakteristieke, zuivere specialty koffies van één top plantage met hart voor de wereld.