Espresso bonen

De perfecte espresso is te herkennen aan de fluweelzachte cremalaag, het verleidelijke aroma en de volle nasmaak. Het is puur koffiegenot! 

Het kiezen van de beste koffiebonen voor je espresso is een kwestie van persoonlijke smaak. Maar als je niet weet waar je moet beginnen, kunnen deze technische tips je helpen.

Wat is een espresso?

Espresso is een bereidingswijze van koffie die zijn oorsprong vindt in Italië. Het heeft zijn naam te danken aan zijn snelle bereidingswijze. 


Bij deze methode wordt een kleine hoeveelheid bijna kokend water onder druk door fijngemalen koffiebonen geperst. Deze zetmethode zorgt voor een krachtige, rijke en intense koffie. 


Espresso’s worden traditioneel geserveerd in shots. Maar ze kunnen ook de basis vormen voor vele andere geliefde koffiedranken, zoals de latte macchiato of een espresso martini. 


espresso koffie's

Wat zijn espresso bonen?

Hoewel het misschien zo klinkt, zijn espresso bonen geen speciaal soort koffiebonen die uitsluitend worden gebruikt bij het zetten van espresso’s. 

Eigenlijk kun je elke soort koffiebonen gebruiken om een espresso te zetten. Als je dit doet kunnen we de kwaliteit van het eindproduct niet garanderen. Een lekkere espresso heeft koffiebonen van hoge kwaliteit nodig. 

Als je ooit “espresso bonen” ziet staan op koffieverpakkingen, betekent dit gewoon dat de brander de koffie speciaal heeft geoptimaliseerd voor het zetten van espresso’s. Maar vrees niet als je deze bonen in huis hebt, deze zelfde bonen kunnen worden gebruikt om elke andere soort koffie te zetten, niet alleen espresso’s. 

Het gebruik van de juiste koffiebonen is het belangrijkste element bij het maken van een lekkere espresso. Een luxe espressomachine levert niets op als de koffiebonen die je gebruikt van slechte kwaliteit zijn. 

Espresso kan zo’n complexe diversiteit aan smaken bieden, zowel subtiel als rijk. Dit wordt bepaald door de bonen die je kiest. Daarom willen we enkele tips geven voor het kiezen van de beste espresso bonen, om er zeker van te zijn dat je elke keer een perfect kopje espresso zet.

Tips om de beste espresso bonen te kiezen

De boon

Arabica en Robusta bonen zijn de twee commercieel geoogste variëteiten van de koffieplant die het overgrote deel van alle geconsumeerde koffie uitmaken. Elk produceert twee zeer verschillende eindproducten. De hoeveelheid cafeïne in beide is een onderscheidende factor, evenals de zachtheid en de smaak van de resulterende drank. 

In het algemeen worden Arabica koffiebonen beschouwd als bonen van hogere kwaliteit dan Robusta. 

Elke soort koffieboon kan verschillen in kwaliteit en smaak, afhankelijk van waar de koffie wordt verbouwd. Dit wordt meestal bepaald door de groeiomstandigheden en het terroir, maar ook door de verwerkingsmethoden. 

Daarom verkopen we hier bij Medellín Secret alleen single finca koffie, dus van een enkele plantage. Want we geloven dat bijzondere bonen het verdienen om puur gedronken te worden. 

arabica vs robusta

De branding

Voordat ze worden gebrand, zijn koffiebonen groen, vochtig met een aardse geur. Door het brandproces krijgen ze hun donkere kleur en smaakprofiel. 

De graad van koffiebranden beïnvloedt uiteindelijk de smaak in je kopje. Koffiebrandingen vallen over het algemeen in een van de drie grote categorieën: licht, medium en donker. 

Traditioneel werden espresso bonen zeer donker gebrand, wat resulteerde in donkere tot bijna zwarte bonen. De smaken van donkerder gebrande koffiebonen kunnen rokerige, voller en bijna verbrand zijn. 

Deze kenmerken zorgen voor een zeer intense smaak. Daardoor kunnen espresso’s zeer bitter smaken. Jarenlang werd aangenomen dat bitterheid een kenmerk was van espresso’s vanwege deze traditionele manier van branden. Maar dat is niet per se nodig.

Aan de andere kant van de spectrum staan de licht gebrande koffiebonenDeze brandmethode levert de droogste bonen op met een aardsere smaak en een hoge zuurgraad.

De licht gebrande koffiebonen geven de hoogste cafeïne kick, omdat het proces van branding de cafeïne weg kookt. Dat klinkt misschien aantrekkelijk voor sommigen, maar we moeten je wel waarschuwen! 

Het gebruik van licht gebrande koffiebonen voor een espresso levert meestal teleurstellend resultaten op. Tenzij je op zoek bent naar een koffie met een vlakke smaak zonder de rijke en fluwelen afdronk die bij een espresso hoort. Dat zijn we zeker niet. 

En dan hebben we nog de medium gebrande koffiebonen, een favoriet bij de branders van Medellín Secret en de ster van ons assortiment

Medium gebrande koffiebonen hebben over het algemeen een veel zoeter profiel dan licht gebrande bonen. Doordat ze langer zijn gebrand komen hun smaken beter tot hun recht. 

Dit is voor ons vooral belangrijk omdat we zoveel zorg besteden aan het vinden van de meest bijzondere koffiebonen van een single finca. Het is dus van belang dat ons brandproces de volheid van het smaakprofiel in elk kopje laat doorschijnen. 

Het resultaat van medium branden is een milde maar aanwezige zuurgraad, een hogere zoetheid, een gemiddelde bitterheid met een vollere body en de smaaknuance en complexiteit van de koffiebonen. Hier leven we voor!  

groen koffiebonen
licht gebrande koffiebonen
medium gebrande koffiebonen
medium donker gebrand koffiebonen
donker gebrand koffiebonen

Wat zijn de beste espressobonen?

Wanneer je op zoek gaat naar espressobonen is er tal aan keus en variaties. Wij kunnen je garanderen dat Medellin Secret de beste specialty espressobonen aanbiedt. Bij ons vind je namelijk uitsluitend single farm specialty coffee. Dit houdt in dat onze specialty koffies, met hoge cuppingscores, van één plantage komen en niet gemengd worden met andere koffies. De smaak van deze hoge kwaliteit koffie reflecteert hiermee de herkomst. Onze boeren zorgen met hard werken, kennis en liefde voor de beste kwaliteit.

Uit de espresso koffiebonen test blijkt elke keer weer dat Medellin Secret een cupping score weet te behalen van boven de 80, waardoor het een echte specialty koffie genoemd mag worden.

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste espresso bonen?

Er zijn verschillende soorten koffie bonen, maar hoe kies je nu de lekkerste espresso bonen? Medellin Secret beschikt over verschillende proefpakketten om de smaak van een overheerlijke espresso te evenaren. Op basis van jouw voorkeur plaats je eenvoudig een bestelling met de beste espresso bonen die bij jou passen.

Colombiaanse koffie

Meest verkochte espresso bonen: La Luisa, Colombia

Met deze finca is het Medellín Secret avontuur allemaal begonnen. Sinds 2006 levert Sylvia Vargas elk jaar deze fantastische specialty koffie en is het één van de meest favoriete koffies uit ons assortiment.

Geschikt voor: Cappuccino, Cortado, Espresso, Koffie, Latte Macchiato, Ristretto
Smaaktonen: Bosbes, Chocola, Hazelnoot, Pruimen
Cuppingscore: 84.5
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €5,99 (bij min. 16 stuks)

Geschikt voor: Cappuccino, Cortado, Espresso, Koffie, Latte Macchiato, Ristretto
Smaaktonen: Bosbes, Chocola, Hazelnoot, Pruimen
Cuppingscore: 84.5
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €5,99 (bij min. 16 stuks)

Medellin Secret KOFFIE BONEN ACHTERGROND2
MS solopack santa elena

Hoogste gescoorde espresso bonen: Santa Elena, Costa Rica

De koffie van Finca Santa Elena wordt verwerkt volgens het honey proces, hierbij wordt de schil wel verwijderd maar blijft het vruchtvlees zitten. Daarna wordt de koffie langzaam gedroogd op de patio’s om de zuurgraad en de diepte van de smaak volledig te ontwikkelen. Het vruchtvlees zorgt ervoor dat de zoete tonen diep de boon intrekken wat de koffie een mooie intense zoete smaak.

Geschikt voor: Aeropress, Chemex, Cortado, Espresso, Espresso macchiato, Koffie, Ristretto
Smaaktonen: Chocola, Citroen, Dadel, Framboos, Rode Druif
Cuppingscore: 85
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €6,56 (bij min. 16 stuks)

Geschikt voor: Aeropress, Chemex, Cortado, Espresso, Espresso macchiato, Koffie, Ristretto
Smaaktonen: Chocola, Citroen, Dadel, Framboos, Rode Druif
Cuppingscore: 85
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €6,56 (bij min. 16 stuks)

MS solopack la candelaria

Meest veelzijdige espresso bonen: La Candelaria, Guatemala

La Candelaria is een grote koffieplantage gelegen aan de rand van Antigua, Guatemala, in de schaduw van drie vulkanen: Agua, Fuego en Acatenango. De Antigua Vallei is een van de beroemdste koffieproducerende regio’s ter wereld dankzij de grote hoogte, het perfecte klimaat en de vulkanische bodem die rijk is aan mineralen.

Geschikt voor: Cappuccino, Chemex, Cortado, Espresso, Koffie, Latte Macchiato, Ristretto
Smaaktonen: Bosbes, Donkere Chocolade, Kaneel
Cuppingscore: 84
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Typica
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €5,99 (bij aankoop van 16 stuks)

Geschikt voor: Cappuccino, Chemex, Cortado, Espresso, Koffie, Latte Macchiato, Ristretto
Smaaktonen: Bosbes, Donkere Chocolade, Kaneel
Cuppingscore: 84
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Typica
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €5,99 (bij min. 16 stuks)

De smaakintensiteit van espresso bonen

Arabica en Robusta zijn allebei koffiebonen, maar toch zit er veel verschil in de smaak. Medellin Secret gebruikt uitsluitend Arabica koffiebonen. De Arabica koffiebonen geven een zachte, verfijnde en zoetachtige smaakbeleving. Dit maakt Arabica koffiebonen tot de beste keuze voor een smaakvolle kop espresso. Doordat we geen melanges (mengen van koffies om een goede smaak te krijgen) hanteren, maken we geen gebruik van Robusta koffiebonen.

Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica?

Medellin Secret gebruikt alleen Arabica koffiebonen die afkomstig zijn van één plantage. De Arabica bonen worden in tegenstelling tot Robusta op 1000 tot 2000 m boven de zeespiegel verbouwd. Des te hoger de koffieplant groeit, hoe beter de kwaliteit is. Door de hoogte en het moeilijk begaanbare terrein is het in tegenstelling tot Robusta arbeidsintensiever om te oogsten. De robusta bonen groeien op 200-800 m boven zeeniveau in de lager gelegen gebieden rond de evenaar. Ze zijn hierdoor eenvoudig en goedkoop te oogsten.

Daarnaast hebben Arabica koffiebonen in tegenstelling tot Robusta een aromatische zachte smaak, een zoete ondertoon en een laag cafeïnegehalte. Robusta koffiebonen hebben een krachtige, meer bittere smaak, een hoog cafeïnegehalte en worden nooit puur gedronken maar gebruikt in melanges.

Hoe werkt het zetproces van espressobonen?

Een lekkere espresso zetten met espressobonen is een kunst op zich. Veel factoren spelen een rol in de smaak van de espresso. Zo moet je de koffie vrij fijn malen, goed aandrukken, de perfecte doorlooptijd bepalen en op de juiste temperatuur zetten. Een espressomachine (halfautomaat of volautomaat) zou een goede uitkomst zijn. Dit doordat een espressomachine de juiste balans van maalgraad, doorlooptijd en watertemperatuur in evenwicht kan brengen. Probeer na aankoop van een mooie koffie te variëren met maalgraad, doorlooptijd en water temperatuur om zo de beste smaken uit de bonen te halen.

Veelgestelde vragen over verse koffie

Medellin Secret biedt koffie aan in de vorm van koffiebonen en gemalen bonen.

Medellin Secret biedt verschillende proefpakketten aan waar je onze espressobonen kunt proeven. Maak een keuze uit ons assortiment en bestel een proefpakket met de beste espresso bonen.

Robusta bonen groeien vanaf 200 meter boven de zeespiegel en zijn eenvoudig en goedkoop te oogsten. Daarnaast hebben ze een krachtige, meer bittere smaak en een hoog cafeïnegehalte. In mindere kwaliteit koffie, koffiepoeders en/of melanges worden Robusta bonen meestal gebruikt. Arabica bonen groeien daarentegen op hoogtes vanaf 1000 meter boven de zeespiegel. Hierdoor is het arbeidsintensief om te oogsten. Daarnaast zijn ze aromatisch zacht, hebben ze een zoete ondertoon en een laag cafeïnegehalte.

Geschikt voor: Cappuccino, Cortado, Espresso, Koffie, Latte Macchiato, Ristretto
Smaaktonen: Bosbes, Chocola, Hazelnoot, Pruimen
Cuppingscore: 84.5
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €5,99 (bij min. 16 stuks)

Medellin Secret KOFFIE BONEN ACHTERGROND2

Geschikt voor: Aeropress, Chemex, Cortado, Espresso, Espresso macchiato, Koffie, Ristretto
Smaaktonen: Chocola, Citroen, Dadel, Framboos, Rode Druif
Cuppingscore: 85
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €6,56 (bij min. 16 stuks)

Geschikt voor: Cappuccino, Chemex, Cortado, Espresso, Koffie, Latte Macchiato, Ristretto
Smaaktonen: Bosbes, Donkere Chocolade, Kaneel
Cuppingscore: 84
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Typica
Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen
Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie
Prijs: vanaf €5,99 (bij min. 16 stuks)