Espresso bonen

De perfecte espresso is te herkennen aan de fluweelzachte cremalaag, het verleidelijke aroma en de volle nasmaak. Het is echt puur koffiegenot! Het kiezen van de beste koffiebonen voor je espresso is een kwestie van persoonlijke smaak. 

Als je niet weet waar je moet beginnen, kunnen deze tips je helpen.

Wat is een espresso?

Espresso is een bereidingswijze van koffie die zijn oorsprong vindt in Italië. Het heeft zijn naam te danken aan zijn snelle bereidingswijze. 

 

Bij deze methode wordt een kleine hoeveelheid bijna kokend water onder druk door fijngemalen koffiebonen geperst. Deze zetmethode zorgt voor een krachtige, rijke en intense koffie. 

 

Espresso’s worden traditioneel geserveerd in shots. Maar ze kunnen ook de basis vormen voor vele andere geliefde koffiedranken, zoals de latte macchiato of een espresso martini. 

espresso koffie's

Wat zijn espresso bonen?

Hoewel het misschien zo klinkt, zijn espresso bonen geen speciaal soort koffiebonen die uitsluitend worden gebruikt bij het zetten van espresso’s. Eigenlijk kun je elke soort koffiebonen gebruiken om een espresso te zetten. Maar een lekkere espresso heeft wel koffiebonen van hoge kwaliteit nodig. 

Als je ooit “espresso bonen” ziet staan op koffieverpakkingen, betekent dit gewoon dat de brander de koffie speciaal heeft geoptimaliseerd voor het zetten van espresso’s. Vrees niet als je deze bonen in huis hebt, deze kunnen ook worden gebruikt om elke andere soort koffie te zetten, niet alleen espresso’s. 

Het gebruik van de juiste koffiebonen is het belangrijkste element bij het maken van een lekkere espresso. Een luxe espressomachine levert niets op als de koffiebonen van slechte kwaliteit zijn. 

Een espresso kan zo’n complexe diversiteit aan smaken bieden, zowel subtiel als rijk. Dit wordt bepaald door de bonen die je kiest. Daarom willen we enkele tips geven voor het kiezen van de beste espresso bonen, om er zeker van te zijn dat je elke keer een perfect kopje espresso zet.

Tips om de beste espresso bonen te kiezen

De boon

Arabica en Robusta zin de twee voornaamste commercieel geoogste koffiebonen die het overgrote deel van alle geconsumeerde koffie uitmaken. Elke produceert twee zeer verschillende eindproducten.

In het algemeen worden Arabica koffiebonen beschouwd als van hogere kwaliteit dan Robusta. Arabica koffie heeft een uitgebreider smaakbereik.

Van zacht en zoet tot scherp en pittig, met chocola en fruitige ondertonen. Het wordt ook erkend voor het gebrek aan bitterheid.

De verfijnde smaakbeleving maakt Arabica koffiebonen tot de beste keuze voor een smaakvolle kop espresso. Daarom gebruiken we hier bij Medellín Secret alleen 100% Arabica bonen in onze koffies.

Robusta koffiebonen hebben een krachtige, bittere smaak met hoog cafeïnegehalte. Dit komt door de hogere zuurgraad van Robusta in vergelijking met Arabica, wat de koffie een harder en aardser smaak geeft. 

Robusta bonen worden zelden puur gedronken. Ze worden vaak gebruikt in melanges of om oploskoffie te maken. In een espresso melange voegen Robusta bonen een dikkere cremalaag (het schuim bovenop) en extra cafeïne toe aan de koffie.

Welke soort boon je zou moeten kiezen voor je kopje espresso, of het nou 100% Arabica of een melange met Robusta is, hangt af van wat je van je kopje espresso verlangt. 

Zoek je een snelle cafeïne hit die een stukje romiger aanvoelt vanwege de crèmelaag en de bitterheid van de traditionele espresso biedt? Kies dan een melange. 

Of wil je liever een espresso die een smaakexplosie levert, met zachte en zoete ondertonen, waarbij het volledig smaakprofiel van de bonen naar voren komt? Dan zijn 100% Arabica bonen ideaal! Voor ons staan smaak en kwaliteit altijd voorop. 

Elke soort koffieboon kan verschillen in kwaliteit en smaak, afhankelijk van waar de koffie wordt verbouwd. Dit wordt meestal bepaald door de groeiomstandigheden en het terroir, maar ook door de verwerkingsmethoden. 

Daarom verkopen we hier bij Medellín Secret alleen 100% Arabica single finca koffie, afkomstig dus vaan een enkele plantage. Want we geloven dat een bijzondere boon verdient het om puur gedronken te worden.

espresso bonen

De branding

Voordat ze worden gebrand, zijn koffiebonen groen, vochtig met een aardse geur. Door het brandproces krijgen ze hun donkere kleur en smaakprofiel.

De graad van koffiebranden beïnvloedt uiteindelijk de smaak in je kopje. Koffiebrandingen vallen over het algemeen in een van de drie grote categorieën: licht, medium en donker. 

Traditioneel werden espresso bonen zeer donker gebrand, wat resulteerde in donkere tot bijna zwarte bonen. De smaken van donkerder gebrande koffiebonen kunnen rokerige, voller en bijna verbrand zijn.

Deze kenmerken zorgen voor een zeer intense smaak. Daardoor kunnen espresso’s zeer bitter smaken. Jarenlang werd aangenomen dat bitterheid een kenmerk was van espresso’s vanwege deze traditionele manier van branden. 

Aan de andere kant van het spectrum staan de licht gebrande koffiebonen. Deze brandmethode levert de droogste bonen op met een aardsere smaak en een hoge zuurgraad. 

De licht gebrande koffiebonen geven de hoogste cafeïne kick, want het proces van branden de cafeïne weg kookt. Dat klinkt misschien aantrekkelijk voor sommigen, maar we moeten je wel waarschuwen! 

Het gebruik van licht gebrande koffiebonen voor een espresso levert meestal teleurstellend resultaten op. Tenzij je op zoek bent naar een koffie met een vlakke smaak zonder de rijke en fluwelen afdrink die bij een espresso hoort. Dat zijn we zeker niet. 

En dan hebben we nog de medium gebrande koffiebonen, een favoriet bij de branders van Medellín Secret en de ster van ons assortiment.

Medium gebrande koffiebonen hebben over het algemeen een veel zoeter profiel dan licht gebrande bonen. Doordat ze langer zijn gebrand komen hun smaken beter tot hun recht. 

Dit is voos ons vooral belangrijk omdat we zoveel zorg besteden aan het vinden van de meest bijzondere koffiebonen van een single finca. Het is dus van beland dat ons brandproces de volheid van het smaakprofiel in elk kopje laat doorschijnen. 

Het resultaat van medium branden is een milde zuurgraad, een hogere zoetheid, een gemiddelde bitterheid met een vollere body en de smaaknuance en complexiteit van de koffiebonen. Hier leven we voor!

groen koffiebonen
licht gebrande koffiebonen
medium gebrande koffiebonen
medium donker gebrand koffiebonen
donker gebrand koffiebonen

Hoe zet je een espresso?

Een lekkere espresso zetten is een kunst op zich. We hebben al uitgelegd hoe de kenmerken van de espresso bonen het eindproduct beïnvloeden. Maar er zijn ook veel factoren om rekening mee te houden bij het zetproces. 

Veel elementen kunnen de smaak van je espresso bepalen. Denk bijvoorbeeld aan het vrij fijn malen van de koffie, goed aandrukken, de perfecte doorlooptijd bepalen en het zetten op de juiste temperatuur. 

Technisch gezien is een espresso zo’n 30 ml, gemaakt met ongeveer 8 of 9 gram fijngemalen koffie met een watertemperatuur tussen 93 en 97 °C en een schenktijd van 20 tot 30 seconden. 

Een espressomachine (halfautomaat of volautomaat) zou een goede oplossing zijn voor het zetten van je espresso. Een espressomachine kan namelijk de juiste balans vinden tussen maalgraad, doorlooptijd en watertemperatuur. Probeer na aankoop van mooie espresso bonen te variëren met maalgraad, doorlooptijd en watertemperatuur om zo e beste smaken uit de bonen te halen. 

Heb je Medellín Secret bonen gekocht en heb je technische vragen over de instelling van je machine voor de beste espresso? Neem gerust contact met ons op!

Je espresso testen

Dus je hebt je espresso bonen gekozen, je machine afgesteld en je espresso gezet. Maar hoe kun je eigenlijk bepalen of je espresso toch goed is? Hier beschrijven we enkele van de hoofdkenmerken waarop je moet letten.

Look

Bij een goede espresso hoort een laagje schuim, wat crema wordt genoemd. Dit is de eerste aanwijzing voor de kwaliteit van de espresso bonen. 

De crema is echt een must want het bestaat uit eiwitten, suikers en oliën van de koffiebonen. De aromatische oliën versterken de smaak van de espresso.

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, leveren Robusta bonen doorgaans een veel voller crema op dan Arabica bonen. Toch zorgen Arabica bonen van hoge kwaliteit voor een heerlijke cremalaag met veel rijkere aroma’s. 

Aroma

Voordat de espresso je smaakpapillen raakt, komt het aroma je neusgaten binnen. Dit is een van de belangrijkste aanwijzingen of je espresso goed of slecht zal zijn. 

De zetmethode van de espresso zorgt ervoor dat er geen aroma’s verloren gaan tijdens de bereiding, wat bij de meeste andere methoden wel het geval kan zijn. 

Ook interessant is dat vanwege de relatie tussen de smaak- en reukzintuigen, het aroma een hoofdrol speelt bij het ervaren van het volledige smaakprofiel van de koffieboon. Veel van de meer subtiele en complexe smaken van de koffie komen voort uit het aroma. 

Als je espresso niet heerlijk ruikt, ligt het aan de espresso bonen of aan de zetparameters. 

Smaak

De smaak van je koffie wordt natuurlijk bepaald door de espresso bonen die je kiest. Hoe dan ook, zijn er drie kwaliteiten waar je op moet letten als je je espresso proeft: zuurgraad, zoetheid en bitterheid. 

De zuurgraad wordt vaak omschreven als de citrusachtige smaak van je koffie. Het kan worden vergeleken met citrusvruchten zoals citroen of sinaasappels, maar ook bessen of appels. 

De zoetheid van de espresso komt op een andere manier naar voren. Namelijk een die doet denken aan suiker, melasse of honing. 

De bitterheid van de espresso is een lastige kwaliteit – die moet precies goed zijn, niet te rokerig. De perfecte espresso heeft precies genoeg bitterheid om perfect samen te gaan met de zoetheid en zuurgraad. 

De espressobeleving eindigt niet na het proven. Een espresso van hoogwaardige espresso bonen moet een nasmaak achterlaten in je mond. Deze moet een volle smaak hebben en misschien een kruidige of bloemige toets in de mond achterlaten.

De nasmaak van een espresso kan blijven hangen, soms wel 15 minuten lang! Je wilt er dus zeker van zijn dat je nog wat heerlijke smaken meekrijgt nadat je je kopje op hebt. Daar kunnen we je bij helpen! 

 

De espresso bonen van Medellín Secret

colombiaanse koffie

La Luisa, Colombia

Meest verkochte Medellín Secret espresso bonen

De koffie die in deze finca wordt geproduceerd is degene die onze smaakpapillen heeft veroverd. Sinds 2006 levert Sylvia Vargas elk jaar deze fantastische single finca Colombiaanse koffie. Een favoriete van onze klanten.

Geschikt voor: cappuccino, cortado, espresso, koffie, latte macchiato, ristretto
Smaaktonen: bosbes, chocola, hazelnoot, pruimen
Cupping score: 84.5
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: gemalen bonen, hele bonen

Prijs: vanaf €5,99

Geschikt voor: cappuccino, cortado, espresso, koffie, latte macchiato, ristretto
Smaaktonen: bosbes, chocola, hazelnoot, pruimen
Cupping score: 84.5
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: gemalen bonen, hele bonen

Prijs: vanaf €5,99

Medellin Secret KOFFIE BONEN ACHTERGROND2
costa rica koffie

Santa Elena, Costa Rica

Hoogste gescoorde espresso bonen

De koffie van Finca Santa Elena wordt verwerkt volgens het honey proces, waarbij de schil wordt verwijderd maar het vruchtvlees blijft zitten. Het vruchtvlees zorgt ervoor dat de zoete tonen diep de boon intrekken wat de koffie een mooie intense zoete smaak.

Geschikt voor: aeropress, chemex, cortado, espresso, espresso macchiato, koffie, ristretto
Smaaktonen: chocola, citroen, dadel, framboos, rode druif
Cupping score: 85
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: gemalen bonen, hele bonen

Prijs: vanaf €6,56 

Geschikt voor: aeropress, chemex, cortado, espresso, espresso macchiato, koffie, ristretto
Smaaktonen: chocola, citroen, dadel, framboos, rode druif
Cupping score: 85
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: gemalen bonen, hele bonen

Prijs: vanaf €6,56 

MS solopack la candelaria

La Candelaria, Guatemala

Meest veelzijdige espresso bonen

La Candelaria is een grote koffieplantage gelegen aan de rand van Antigua, Guatemala, in de schaduw van drie vulkanen: Agua, Fuego en Acatenango. De Antigua vallei is een van de beroemdste koffieproducerende regio’s ter wereld dankzij de grote hoogte, het perfecte klimaat en de vulkanische bodem die rijk is aan mineralen.

Geschikt voor: cappuccino, chemex, cortado, espresso, koffie, latte macchiato, ristretto
Smaaktonen: bosbes, donkere chocolade, kaneel
Cupping score: 84
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Typica
Verkrijgbaar in: gemalen bonen, hele bonen

Prijs: vanaf €5,99

Geschikt voor: cappuccino, chemex, cortado, espresso, koffie, latte macchiato, ristretto
Smaaktonen: bosbes, puur chocola, kaneel
Cupping score: 84
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Typica
Verkrijgbaar in: gemalen bonen, hele bonen

Prijs: vanaf €5,99

Veelgestelde vragen over espresso bonen

Medellin Secret biedt 100% Arabica verse single finca specialty koffie aan in de vorm van koffiebonen en gemalen bonen.

Medellin Secret biedt een proefpakket met onze drie koffiesoorten, zodat je ze allemaal kunt proberen en zelf beslissen welke je favoriet is! Je kunt ook een van onze proeflocaties bezoeken om onze koffie te proberen. 

Robusta bonen groeien vanaf 200 meter boven de zeespiegel en zijn eenvoudig en goedkoop te oogsten. Daarnaast hebben ze een krachtige, meer bittere smaak en een hoog cafeïnegehalte. In mindere kwaliteit koffie, koffiepoeders en/of melanges worden Robusta bonen meestal gebruikt.

Arabica bonen groeien daarentegen op hoogtes vanaf 1000 meter boven de zeespiegel. Hierdoor is het arbeidsintensief om te oogsten. Daarnaast zijn ze aromatisch zacht, hebben ze een zoete ondertoon en een laag cafeïnegehalte.

Medellin Secret KOFFIE BONEN ACHTERGROND2