Koffie uit Colombia

Colombia wordt erkend als een van de landen die de beste Arabica koffiebonen ter wereld produceert. De ligging bij de evenaar, het milde klimaat, de vulkanische bodem en de tropische regens vormen de ideale voedingsbodem voor koffieplanten. 

Wat kenmerkt koffie uit Colombia?

De koffieboon

Koffie uit Colombia is vrijwel geheel afkomstig van de Arabica koffieboon. Arabica en Robusta zijn de twee belangrijkste soorten koffiebonen die in de wereld worden geteeld. 

Arabica is de boon van hogere kwaliteit, die wat zachter en zoeter is en een afgeronde koffie oplevert. Terwijl de Robusta steviger en donkerder is, met een minder complex smaak profiel. 

Arabica koffiebonen leveren een lichte en aromatische smaak, aangezien ze geen zwaar brandproces nodig hebben om hun smaak naar voren te brengen. 

In de webshop van Medellín Secret vind je uitsluitend single finca specialty coffee Arabica koffiebonen van de hoogste kwaliteit. De lekkerste koffie uit Colombia. 

koffie uit colombia single origin koffie

De groeiomstandigheden

De groeiomstandigheden zijn, naast de soort koffieboon, een andere belangrijke factor bij het bepalen van het smaakprofiel van de koffiebonen. Colombia heeft de perfecte combinatie van omstandigheden om een heerlijke koffie te leveren. 

De grond in Colombia is vulkanisch, wat betekent dat deze vol mineralen en voedingsstoffen zit, waardoor een zeer vruchtbare bodem ontstaat. Vulkanische bodems produceren koffiebonen die zacht en minder zuur zijn, en een rijkere smaak hebben. 

Koffie die op grotere hoogte wordt verbouwd, is doorgaans van hogere kwaliteit en biedt complexere smaaktonen. De koelere temperaturen op de hogere locaties vertragen de groeicyclus, waardoor de boon een langere rijpingsproces doormaakt. Dit zorgt voor een vollere, rijkere en meer uitgedrukte smaak.

Het tropische klimaat in Colombia is een andere factor die bijdraagt aan de kwaliteit van de koffie. Zware regenval en milde temperaturen vormen de perfecte omgeving voor de teelt van heerlijke koffiebonen. 

De ligging van het land nabij de evenaar zorgt voor een relatief constant klimaat gedurende het hele jaar.  Het land heeft de juiste combinatie van regenval, droge perioden en zonlicht om ervoor te zorgen dat de koffie overvloedig en extra heerlijk groeit.

Colombia staat bekend om zijn biodiversiteit, met landschappen die variëren van woestijn tot het Amazone regenwoud. Zelfs binnen een regio van het land kunnen verschillende microklimaten ontstaan door de unieke kenmerken van het gebied. 

De biodiversiteit is zo divers dat er zelfs een groot verschil in smaak is tussen koffie van finca’s die vlak naast elkaar liggen. Daarom kiezen wij ervoor om uitsluitend koffiebonen van een single finca te leveren. Zodat het smaakprofiel dat ontstaat door de unieke omstandigheden waarin de koffiebomen groeien, behouden blijft. 

Want wij geloven dat een bijzondere boon het verdient om puur gedronken te worden. 

Verschillende soorten koffie uit Colombia

Koffie uit Colombia wordt voornamelijk verbouwd van twee soorten Arabica bonen: de Castillo en Caturra. 

De Castillo boon is een variëteit die resistent is tegen koffieroest, een schimmel die de planten langzaam doodt. De boon heeft veel genetische overeenkomsten met Robusta bonen, waardoor de kwaliteit ervan niet als erg hoog wordt beschouwd. 

Caturra bonen staan bekend als de beste koffiesoort die in Colombia verkrijgbaar is. Een afstammeling van de Bourbon plant uit Brazilië, die nu in verschillende koffielanden voorkomt.

Het kent een hoge productie en een mooie kwaliteit, maar heeft wel een rijke grond en veel zorg nodig. Hoewel het probleem met dit type boon is dat het zeer gevoelig is voor koffieroest.

Meer exotische varianten koffie die te vinden zijn in Colombia zijn Geisha en Bourbon geel en Bourbon roze.

Proces van koffieboon tot koffie

De koffieboon die we kennen en liefhebben is in feite een zaadje, gevonden in de koffiebes. Als deze niet worden verwerkt om te worden gebrand, kunnen ze worden geplant en uitgroeien tot koffiebomen. 

De koffie zaden worden gekweekt in de compost van de schillen van de koffiebessen, die afkomstig zijn van het afval van de verwerking van de laatste oogst. 

Het duurt drie tot vijf jaar voordat een koffiezaadje uitgroeit tot een bessen producerende plant. 

Uit de witte bloemen van de plant, groeien vurig rode bessen die elk twee rijpe bonen bevatten. De bessen moeten optimaal rijpen en op het ideale moment geplukt worden. 

 

De plukkers van de finca plukken de rode, rijpe bessen met de hand. Dit helpt ervoor te zorgen dat alleen de rijpste bessen worden geplukt, maar wordt ook veroorzaakt door de steile hellingen van de koffieplantages. Het is een zware taak voor de koffieplukkers!

Een koffieplant van Finca La Luisa produceert tot wel 900 gram bessen door de schaduwrijke ligging onder de bananenbomen. Om de hele oogst op het juiste moment binnen te halen, zijn er soms wel zeven plukrondes nodig.

De bessen worden volgens de natte methode eerst in water geweekt en vervolgens ontdaan van schil en vruchtvlees. Dit geeft de bonen een fruitige en verfijnde smaak. 

De gewassen koffiebonen drogen in warme lucht van 55 graden, waarna een eerste controle plaatsvindt op de kwaliteit. Als de bonen een vochtigheidsgraad van twaalf procent hebben, stopt het droogproces. 

Vervolgens worden de koffiebonen naar grootte geclassificeerd. Als de pergaminoschil die om de boom zit is verwijderd, controleren de medewerkers de koffiebonen nog tweemaal op oneffenheden qua afmeting, kleur en vorm. 

Daarna gaan de groene koffiebonen in jute zakken en zijn ze klaar voor vervoer.

Hoe wordt koffie uit Colombia bereid?

Om van de groene Colombiaanse koffiebonen heerlijke koffie te maken maakt Medellín Secret gebruik van een slow roast brandingsproces.

Dit betekent dat de bonen op een relatief lage temperatuur gebrand worden, waardoor ze mooi egaal en tot diep in het binnenste garen. Een branding die voor een hele lekkere koffie zorgt. 

Belangrijk detail is dat iedere koffie uit Colombia van een finca een eigen, uniek brandprofiel heeft. Niet te licht maar ook niet te donker, zodat alle originele aroma’s van de boon perfect terugkomen in de smaak. Een nauwkeurig werkje dat de meesterbrander van Medellín Secret tot in de perfectie beheerst.

Onze koffie uit Colombia verlaat de brander op een temperatuur tussen de 208 en 210 graden. Omdat het voor de smaak niet goed is als de bonen nog verder doorbranden, worden ze binnen vier minuten met lucht terug gekoeld naar kamertemperatuur. 

De koffiebrander heeft als belangrijke taak om het potentieel aan smaken optimaal uit de bonen te halen.

Koffie uit Colombia van Medellín Secret

Medellín Secret verkoopt eerlijke, zuivere, ongemelangeerde koffie uit Colombia die rechtstreeks van de boeren zelf komt. Koffieboerin Sylvia runt samen met haar werknemers Finca La Luisa, de finca die onze koffie uit Colombia levert. 

Finca La Luisa heeft een vruchtbare grond maar kent grote hoogteverschillen en is niet makkelijk te bewerken. Dit vereist vakmanschap op basis van jarenlange ervaring, die van generatie op generatie is doorgegeven. 

De vuurrode koffiebessen van La Luisa worden nauwkeurig ontpulpt, gewassen en langzaam gedroogd op de zonnige patio’s van de finca. Zo kunnen de smaken zich optimaal ontwikkelen tot een warm en intens palet met een vleugje frisheid. 

De bonen zijn onder andere zeer geschikt voor het maken van espresso, cappuccino en filterkoffie. Zin om koffie uit Colombia eens te proeven? Kom dan gauw eens langs bij een van onze proeflokalen.

Colombiaanse koffie

Koffie uit Colombia bestellen bij Medellín Secret

Finca La Luisa, Colombia

Met deze finca is het Medellín Secret verhaal begonnen. Sinds 2006 levert Sylvia Vargas elk jaar deze fantastische single finca Colombiaanse koffie. Een favoriete van onze klanten.

Geschikt voor: cappuccino, cortado, espresso, koffie, latte macchiato, ristretto
Smaaktonen: bosbes, chocola, hazelnoot, pruimen
Cupping score: 84.5
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: gemalen bonen, hele bonen

Prijs: vanaf €5,99

Geschikt voor: cappuccino, cortado, espresso, koffie, latte macchiato, ristretto
Smaaktonen: bosbes, chocola, hazelnoot, pruimen
Cuppingscore: 84.5
Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra
Verkrijgbaar in: gemalen bonen, hele bonen

Prijs: vanaf €5,99 

Veelgestelde vragen over koffie uit Colombia

Onze Colombiaanse koffie kun je bestellen via de webshop van Medellín Secret. 

De Colombiaanse koffiebonen van Medellin Secret kan je het beste bewaren in de originele recyclebare verpakking. Na opening is de voorkeur om de koffie in een luchtdichte bus op een koele, droge plaats te bewaren.

De zetmethode hang af van het soort kopje koffie dat je wilt zetten. Zo wordt een espresso anders gezet dan een Lungo. Er is dus geen algemene beste zetmethode voor koffie.

Een bijzondere boon verdient het om puur te worden gedronken. Bij Medellin Secret vind je daarom uitsluitend single farm coffee. Karakteristieke, zuivere specialty coffee van topplantages uit de hele wereld.