Over Medellín

Een bijzondere boon verdient het om puur te worden gedronken. Bij Medellín Secret vind je daarom uitsluitend single finca coffee. Karakteristieke, zuivere koffie van één topplantage met hart voor de wereld.

Medellín Secret koffie

Medellín Secret is het initiatief van gepassioneerde koffieboeren die geloven dat het anders kan. Die hun mooie oogst liever niet via de grote hoop van een coöperatie in een melange van een multinational zien verdwijnen. Ze verbouwen, oogsten, branden en vermarkten de bonen zelf, zonder dure tussenschakels. Zo krijg je meer waar voor je geld en de koffieboer meer geld voor zijn waar. Medellín Secret behaalde tal van kwaliteitsprijzen, waaronder de eerste plaats in de smaaktest van topkok Pierre Wind.

Onze finca's

Medellín Secret heeft drie prachtige finca’s: finca La Luisa in Colombia, finca Santa Elena in Costa Rica en finca La Candelaria in Guatemala. Ieder met hun eigen karakteristieke smaakprofiel. Daarnaast hebben we regelmatig bijzondere Single Finca Cup of Excellences van andere finca’s.

De Start van ons Koffiemerk

Medellín Secret is een initiatief van een koffieboer uit Colombia en zijn zwager Arnold Noorduijn uit Nederland. Vol ongeloof hoorde Diego wat koffie in Nederland kost. Hij moest zijn prachtige bonen immers tegen een lage prijs aan de locale koffiecooperatie verkopen. Samen besloten ze hun koffie rechtstreeks naar Nederland te verschepen. Zonder tussenkomst van wereldmarkt en tussenhandel krijgen de koffieboeren nu de eer die hen toekomt. 

Met Marc van Eck van marketingbureau Business Openers ontwikkelde Arnold het merk Medellín Secret en een aanpak om zonder reclame het merk in de markt te zetten. Samen wisten zij een grote groep vrienden te overtuigen het nodige geld op te brengen om Medellín Secret op de Nederlandse markt te introduceren.

From our hands to your’s

Van zaadje tot kopje koffie:

Stap 1

Groeien: Op de finca kweken we onze zaadjes (Castillo Rosario) zelf, in compost van koffiebesschillen. Na 18 maanden groeien ze uit tot een koffiebonen producerende plant.

Bekijk de video

Stap 2

Plukken: Bessen op een koffie- plant zijn niet gelijktijdig rijp. Daarom plukken we met de hand alleen de rode, volgroeide bessen. Minder efficiënt dan met de machine. Wel veel lekkerder.

Bekijk de video

Stap 3

Productiviteit: Een koffieboom van La Luisa produceert maar liefst 900 gram koffiebessen door de schaduwrijke groei onder bananenbomen. Daar zijn de plukkers blij mee. Zij krijgen per kilo betaald.

Bekijk de video

Stap 4

Wassen: Op de finca gebruiken we de ‘natte’ methode. We verwijderen de schil en starten het fermentatieproces. Zodra we de bonen wassen, eindigt de fermentatie.

Bekijk de video

Stap 5

Drogen: De gewassen koffie- bonen drogen in warme lucht van 55 graden Celsius. Als ze een vochtigheidsgraad van 12 procent bereiken, stoppen we het droogproces.

Bekijk de video

Stap 6

Pergamino: De Pergamino- koffiebonen (genoemd naar het dunne schilletje om de boon) gaan vervolgens naar de trilladora. Daar worden ze naar grootte geclassificeerd.

Bekijk de video

Stap 7

From our hands: Als de Pergamino-schil is verwijderd, controleren we de koffiebonen tweemaal op kleur- en smaakdefecten. Dan gaan ze in zakken en zijn ze klaar voor vervoer naar onze brander.

Stap 8

... to yours: Medellín Secret zaait, verbouwt, plukt, fermenteert, classificeert en vervoert zelf de koffiebonen naar de markten. Daar branden, verpakken en vermarkten we onze eigen producten.