Secrets

Little secrets van Medellín Secret

Secret #26 Brandprofiel

De koffiebrander heeft een belangrijke taak: het branden van de groene bonen. Niet makkelijk want elke koffie van één finca heeft zijn eigen unieke brandprofiel. Dus niet te licht, niet te donker…zodat je álle originele smaken van de koffieboon proeft. Voor de lekkerste koffie moet je dus heel nauwkeurig te werk gaan. Gelukkig kent onze …

Secret #26 Brandprofiel Lees verder »

Medellin Secret - Secret - 26 Brandprofiel

Secret #25 Lucht gekoeld

De Medellin Secret koffiebonen verlaten de brander met een temperatuur van tussen  de 208 en 210 graden. Om te voorkomen dat de bonen verder doorbranden (niet goed voor die lekkere smaak), worden ze binnen 4 minuten gekoeld naar kamertemperatuur. Dit koelen wordt gedaan mbv lucht. Het alternatief is koelen met water. Maar dat zorgt ervoor …

Secret #25 Lucht gekoeld Lees verder »

Medellin Secret - Secret - 25 lucht gekoeld

Secret #24 Luchtventiel

Vers gebrande bonen zijn het lekkerste! Op alle verpakkingen van Medellín Secret koffie zit daarom een  luchtventiel. Lekker om te ruiken als de verpakking nog dicht zit. Maar er is nóg een belangrijke reden voor dit ventiel. Een vers gebrande Medellín Secret boon gaat direct een zakje in. Echter, na het branden en het koelen, …

Secret #24 Luchtventiel Lees verder »

Medellin Secret - Secret - 24 Luchtventiel

Secret #23 Juten zakken

Specialty koffie wordt vervoerd in jute koffiebalen van 60 kilo. Dat komt nog uit de tijd dat koffie per ezel naar het dorp werd gebracht. De groene koffiebonen van Medellin Secret komen dus ook in Nederland aan in deze grote jute zakken. Komen al deze zakken dan op de steeds verder groeiende vuilnisbelt terecht? Nee …

Secret #23 Juten zakken Lees verder »

Medellin Secret - Secret - 23 Jutten zakken

Secret #22 Slow Roast

Slow Roast is niet alleen in de wereld van BBQen een belangrijke term. Om van de groene bonen van Medellín Secret (h)eerlijke koffie te maken, is het precies goed branden van de bonen van het grootste belang. Onze meesterbrander noemt dat ook wel zijn Slow Roast methode…. Dat betekent dat de bonen bij een relatief …

Secret #22 Slow Roast Lees verder »

Medellin Secret - Secret - 22 Slow roast

Secret #21 De nieuwe pluk

Op de finca’s van Medellín Secret is 1x of 2x per jaar een pluk.  De bonen van die pluk komen naar Nederland om te branden. Maar kan dat dan? Smaakt iedere pluk wel precies hetzelfde? Dat kan zeker! Door het stabiele klimaat en de goede kennis van onze boeren is de smaak van onze bonen …

Secret #21 De nieuwe pluk Lees verder »

Medellin Secret - Secret - 21 De nieuwe pluk

Secret #19 Direct Trade

Medellín Secret kiest voor smaak. Daarom willen we voorkomen dat de beste koffiebonen op een grote hoop komen, om uiteindelijk ergens ter wereld anoniem in een koffiemelange te verdwijnen. En om die reden gaat Medellín Secret voor langdurige partnerships met slechts een paar topplantages. Een partnership die bestaat uit het direct inkopen van de bonen …

Secret #19 Direct Trade Lees verder »

Medellin Secret - Secret - 19 Direct Trade

Secret #18 Pulp & wormen

Dat onze boeren niet alleen met hun hart maar ook met hun hersenen boeren, wisten wel al. Niet alleen om de meest smaakvolle koffiebonen te krijgen maar ook om de natuur en de planten op de plantage vrij te houden van schadelijke chemicaliën. Op Finca Santa Elena wordt er daarom gewerkt met een zelf ontwikkelde …

Secret #18 Pulp & wormen Lees verder »

Medellin Secret - Secret - 18 Pulp en wormen