Wat is een barista?

Wat is een barista?

Net als met wijn is koffie proeven en schenken ook een vak apart. Een barista is voor koffie wat een sommelier is voor wijn. Het is iemand die op professionele wijze espresso en andere koffiespecialiteiten serveert. De barista weet alles over koffie en beheerst de techniek van het koffiezetten volledig. Espresso, cappuccino, latte macchiato, ristretto, latte art de barista heeft het er maar druk mee.

de ‘barista’
zelfst.naamw (m/v) [ba’rista]

Een barista is een vakman of -vrouw die zich toelegt op het bereiden van espresso en aanverwante dranken zoals cappuccino’s en latte macchiato’s. De barista is specialist in het bereiden en serveren van koffie. Hij weet vrijwel alles van de techniek van de espressomachine en de processen bij het bereiden van de espresso.

Wat zijn de taken van een barista?

Een professionele barista voegt veel waarde toe aan de smaak en beleving van koffie. Ze moeten uitmunten in gastheerschap én een perfecte koffie en espresso in al zijn varianten kunnen serveren.
Voor Medellín Secret zijn baristi ook heel belangrijk als ambassadeurs voor specialty koffie. Het verhaal achter de koffie, de herkomst en invloed van de grond waarop de koffie is verbouwd, het arbeidsintensieve werk van de boer, het proces dat de koffie doorloopt nadat het is geplukt en het vakmanschap van de brander zijn nog lang niet algemeen bekend.

De beste koffie gemaakt door een barista

Om zo veel mogelijk smaak uit een specifieke koffieboon te halen heeft een professionele barista zowel kennis over de koffieboon nodig als kennis van de machines waarmee hij/zij de koffie bereidt. Het kost tijd om de perfecte maling, hoeveelheid koffie en doorlooptijd van de espresso machine voor een specifieke koffieboon te vinden. De beloning van deze zoektocht is groot. Een perfecte smaakbalans die de herkomst van de koffieboon goed weergeeft met een mooie soepele cremelaag.

Een barista met goede latte art-skils heeft altijd een streepje voor. Wie wordt nou niet blij als zijn bestelling geserveerd wordt met een mooi hartje, appeltje, rosetta of door de gevorderde barista misschien zelfs met een mooie tulip art of Swan…

koffie zonder achtergrond 1

Thuis barista worden

Goede koffie is natuurlijk niet alleen voorbehouden aan de professionele barista. Voor thuis wordt er gelukkig ook steeds vaker voor hogere kwaliteit koffie of zelfs specialty koffie gekozen. Dan wil je uit die koffiebonen natuurlijk wel het allerbeste naar boven halen. 

Voor elke zetmethode geldt, dat de thuisbarista, door te variëren in maalgraad, hoeveelheid koffie, water en doorlooptijd de perfecte balans kan vinden. Dit kost wat tijd en oefening maar door elke keer één van de variabelen aan te passen kom je uiteindelijk tot het gewenste resultaat.

Een goede bonenmaler is voor de thuisbarista echt een aanrader. Ongemalen blijft je koffie veel langer vers en door zelf te malen kun je veel beter de perfecte maalgraad voor jouw zetmethode vinden.

Weet je nog niet precies welke koffie je het lekker vind, begin dan met een proefpakket met verschillende koffies van Medellín Secret. Alle koffie’s zijn single farm, direct trade. specialty coffees. Goed voor de boer, goed voor jou en goed voor de wereld.

Eenmaal de juiste koffie gevonden kun je deze heel gemakkelijk online bestellen of zelfs een koffie abonnement met je favoriete koffie afsluiten.

Barista cursus volgen

Wil je je echt verdiepen in de wereld van koffie of je barista skills naar een hoger niveau tillen, er zijn in Nederland vele koffie en barista cursussen, trainingen en opleidingen.

Hier zul je alles leren, van de geschiedenis van koffie tot de chemische reactie in de koffieboon door het koffiebranden, en van het zetten van de perfecte espresso of andere zetmethode tot uitkomen bij het leren van latte art. Of je nu alleen de basis wilt leren of echt dieper in de stof wilt duiken, voor elk niveau is er genoeg aanbod.

Beste koffiebonen voor een barista

Bij Medellín Secret hebben we alleen single farm, direct trade specialty coffee. Dit houdt in dat onze koffie’s allemaal van één koffieplantage komen en niet gemengd worden met andere koffies uit andere landen of van mindere kwaliteit, ook niet onderling. Wij kopen koffies van de allerhoogste kwaliteit (>80 punten) rechtstreeks van de boer. De smaak van onze koffie herleidt direct naar de plantage van herkomst.

Doordat de specialty koffies van Medellín Secret niet gemelangeerd worden is de herkomst perfect terug te vinden in de smaak. Iedere plantage met zijn specifieke grond en koffiesoort heeft zijn eigen specifieke smaak profiel. Onze specialty koffiebrander ontwikkelt voor alle specifieke koffiebonen een goed brandprofiel. Een professionele barista of thuisbarista zal deze kenmerkende smaken goed naar voren kunnen brengen en zeker waarderen.