Al meer dan 15 jaar koffie specialist  Hoge cuppingscores > 80 VEILIG BETALEN / SECURE PAYMENT

Buenavista, Colombia

Limited Edition

Finca Buenavista gelegen in de Vereda (Primavera) in de gemeente Pitalito, in het departement Huila is eigendom van Jose Ordoñez. Hij kocht de boerderij in 1975 van zijn grootvader, Santos Buitrón. De plantage ligt op 1.650m hoogte en scoort met zijn fantastische smaak een mooie cuppingscore van 86.

Geschikt voor: Espresso, Filter koffie, Koffie, Ristretto

Smaaktonen: Caramel, Kers, Mandarijn, Rode Druif, Vanille, Veenbes

Cuppingscore : 86

Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra

Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen

Koffieabonnement: Geen abonnement mogelijk

Buenavista, Colombia

Finca Buenavista gelegen in de Vereda (Primavera) in de gemeente Pitalito, in het departement Huila is eigendom van Jose Ordoñez. Hij kocht de boerderij in 1975 van zijn grootvader, Santos Buitrón. De plantage ligt op 1.650m hoogte en scoort met zijn fantastische smaak een mooie cuppingscore van 86.

Finca Buenavista gelegen in de Vereda (Primavera) in de gemeente Pitalito, in het departement Huila is eigendom van Jose Ordoñez. Hij kocht de boerderij in 1975 van zijn grootvader, Santos Buitrón. De plantage ligt op 1.650m hoogte en 7 van de 8 ha. grond wordt verbouwd met koffie.

Dit zuidelijke gebied van Colombia ligt aan de voet van het Andesgebergte. In dit massieve gebergte loopt de Magdalena rivier, die in het noorden tot aan de Caraïbische kust stroomt.

De vallei zelf ligt op ongeveer 1300 meter boven de zeespiegel. In alle omliggende bergen wordt koffie verbouwd, met een gemiddelde van 6 hectare per boerderij en ongeveer 5.000 bomen per hectare. De bodem is vulkanisch en levert veel organische voedingsstoffen voor deze koffie op grote hoogte.

De boerderij wordt nu gerund door zoon Joaquín Ordoñez Buitrón een jonge dertiger die als jurylid van de Cup Of Excellence Colombia het niveau van de plantage weer verder omhoogtilt.

Het team op de boerderij bestaat uit 6 vaste medewerkers en 15 plukkers tijdens het plukseizoen wanneer elke drie weken de rijpe bessen van de struiken worden geplukt. Er wordt veel aandacht besteed aan het fermentatie en stabilisatie proces. Alles zeer zorgvuldig uitgevoerd zorgt voor de fantastische smaak.

Specialty coffee is hard werken:

Voor het cuppen/testen van koffies wordt een internationaal puntensysteem van 0-100 gebruikt. Als internationaal gekwalificeerde kwaliteitscontroleurs een bepaalde koffie gemiddeld 80 punten of meer toekennen, mag deze koffie als Specialty coffee worden verkocht.

Koffieboeren hebben hiervoor een koffievariëteit nodig die bekendstaat om zijn delicate smaken. De eigenschappen van de grond waar de plantage ligt en de kennis en vakmanschap van de boer zorgen voor de bijzondere en specifieke smaak.

De koffiebessen moeten optimaal rijpen en op ideale moment van rijpheid geplukt worden. Buiten dat machines niet op de steile hellingen kunnen werken kunnen ze ook geen onderscheid maken in de rijpheid van de bessen, daarom wordt er altijd met de hand geplukt. Dit is een zeer arbeidsintensief traject, soms zijn er om een hele oogst op de exacte rijpheid binnen te halen wel 7 plukrondes nodig. Na het plukken volgt een zeer zorgvuldig verwerkingsproces, één klein foutje kan desastreuse gevolgen hebben op de smaak van de koffie.

De geplukte koffiebes wordt na de verschillende verwerkingsprocessen op droogbedden gedroogd, dan vindt de eerste kwaliteitscheck plaats. Alleen als de koffiebonen geen afwijkingen vertonen (niet onrijp, overrijp of aangetast door ongedierte of schimmel) en gelijkmatig van grootte zijn, kan de koffie in aanmerking komen voor het predicaat Specialty coffee.

Hierna wordt de koffie gebrand om te worden gecupped/geproefd. De kwaliteitscontroleurs beoordelen de koffie op 10 verschillende punten, waarbij voor eventuele ‘smaakdefecten’ 2 tot 4 punten per kop in mindering worden gebracht.

Als een koffie alle bovengenoemde fases goed is doorlopen en gemiddeld 80 punten of hoger scoort, is het Specialty coffee. Koffies die exceptioneel hoog scoren kunnen nog worden onderverdeeld in: zeer goed (80-84,99), excellent (85-89,99) of uitmuntend (90-100).

Uiteindelijk is het aan de koffiebrander om het potentieel aan smaken optimaal uit de groene bonen te halen tijdens het brandproces. Dit is geen eenvoudige opgave en vereist vakmanschap van de koffiebrander.

Elke speler in de productieketen moet optimaal presteren, om de unieke smaakeigenschappen van Specialty Coffee te behouden.

Naast de minimale score van 80 punten werken we bij Medellín Secret alleen met boeren die produceren met oog voor mens en milieu. Al dan niet gecertificeerd. Onze koffies zijn unieke single farm koffies die je met hun specifieke smaken een inkijkje geven in het mooie stukje wereld waar ze verbouwd zijn.

Herkomst

Regio

Farm

Farmer

Flavor notes

, , , , ,

Variety

Altitude

1600m

Proces

Roast

Cupping score

86

Type

,

Hoeveelheid

12 x 250g, 6 x 250g, 4 x 250g

Abonnement

Geen abonnement mogelijk

Geschikt voor

, , ,

Koffiesoort

100% Arabica bonen