La Candelaria, Guatemala

La Candelaria is een grote koffieplantage gelegen aan de rand van Antigua, Guatemala, in de schaduw van drie vulkanen: Agua, Fuego en Acatenango. De Antigua Vallei is een van de beroemdste koffieproducerende regio’s ter wereld dankzij de grote hoogte, het perfecte klimaat en de vulkanische bodem die rijk is aan mineralen.

Geschikt voor: cappuccino, chemex, cortado, espresso, koffie, latte macchiato, ristretto

Smaaktonen: bosbes, donkere chocolade, kaneel

Cuppingscore : 84

Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Typica

Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen

Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie

Finca La Candelaria Guatemala

La Candelaria is een grote koffieplantage gelegen aan de rand van Antigua, Guatemala, in de schaduw van drie vulkanen: Agua, Fuego en Acatenango. De Antigua Vallei is een van de beroemdste koffieproducerende regio’s ter wereld dankzij de grote hoogte, het perfecte klimaat en de vulkanische bodem die rijk is aan mineralen.

Deze grote koffie boerderij wordt efficiënt beheerd door Luis Pedro. Het is verdeeld in verschillende ‘tablonen’, die verschillende soorten, hoogtes en zelfs microklimaten vertegenwoordigen – waarbij elke ‘tablon’ afzonderlijk wordt geoogst. Nadat de koffiebessen in La Candelaria zijn geoogst, worden ze getransporteerd naar de mill, in de buurt van Antigua. De gewassen koffie wordt ontpulpt, gedurende 12-18 uur gefermenteerd en vervolgens gedroogd op verhoogde bedden. De laatste stap is het drogen in mechanische drogers.

Tijdens de oogst staan er tot 350 koffieplukkers op de boerderij die vaak uit andere gebieden van Guatemala komen om te werken. Oogstmedewerkers verblijven vaak een aantal weken tijdens de koffieoogst in een accommodatie op de boerderij.

Specialty coffee is hard werken:

Voor het cuppen/testen van koffies wordt een internationaal puntensysteem van 0-100 gebruikt.
Als internationaal gekwalificeerde kwaliteitscontroleurs een bepaalde koffie gemiddeld 80 punten of meer toekennen, mag deze koffie als Specialty coffee worden verkocht.
Koffieboeren hebben hiervoor een koffievariëteit nodig die bekendstaat om zijn delicate smaken. De eigenschappen van de grond waar de plantage ligt en de kennis en vakmanschap van de boer zorgen voor de bijzondere en specifieke smaak.

De koffiebessen moeten optimaal rijpen en op ideale moment van rijpheid geplukt worden. Buiten dat machines niet op de steile hellingen kunnen werken kunnen ze ook geen onderscheid maken in de rijpheid van de bessen, daarom wordt er altijd met de hand geplukt. Dit is een zeer arbeidsintensief traject, soms zijn er om een hele oogst op de exacte rijpheid binnen te halen wel
7 plukrondes nodig. Na het plukken volgt een zeer zorgvuldig verwerkingsproces, één klein foutje kan desastreuse gevolgen hebben op de smaak van de koffie.

De geplukte koffiebes wordt na de verschillende verwerkingsprocessen op droogbedden gedroogd, dan vindt de eerste kwaliteitscheck plaats. Alleen als de koffiebonen geen afwijkingen vertonen (niet onrijp, overrijp of aangetast door ongedierte of schimmel) en gelijkmatig van grootte zijn, kan de koffie in aanmerking komen voor het predicaat Specialty coffee.

Hierna wordt de koffie gebrand om te worden gecupped/geproefd. De kwaliteitscontroleurs beoordelen de koffie op 10 verschillende punten, waarbij voor eventuele ‘smaakdefecten’ 2 tot 4 punten per kop in mindering worden gebracht.

Als een koffie alle boevengenoemde fases goed is doorlopen en gemiddeld 80 punten of hoger scoort, is het Specialty coffee. Koffies die exceptioneel hoog scoren kunnen nog worden onderverdeeld in: zeer goed (80-84,99), excellent (85-89,99) of uitmuntend (90-100).

Uiteindelijk is het aan de koffiebrander om het potentieel aan smaken optimaal uit de groene bonen te halen tijdens het brandproces. Dit is geen eenvoudige opgave en vereist vakmanschap van de koffiebrander.

Elke speler in de productieketen moet optimaal presteren, om de unieke smaakeigenschappen van Specialty Coffee te behouden.

Naast de minimale score van 80 punten werken we bij Medellín Secret alleen met boeren die produceren met oog voor mens en milieu. Al dan niet gecertificeerd. Onze koffies zijn unieke single farm koffies die je met hun specifieke smaken een inkijkje geven in het mooie stukje wereld waar ze verbouwd zijn.

Herkomst

Regio

Farm

Farmer

Flavor notes

, ,

Variety

Altitude

1300-1500m

Proces

Roast

Cupping score

84

Type

,

Koffie maling

, , ,

Hoeveelheid

, , , , , ,

Abonnement

Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie

Geschikt voor

, , , , , ,

Koffiesoort

100% Arabica bonen