Finca La Candelaria, Guatemala
Als je in de markt bent voor een heerlijke koffie uit Guatemala, heb je geluk! Deze single finca specialty coffee is echt speciaal, en geloof ons niet op ons woord!
Onze vrienden van de blog Barista Worden zijn het met ons eens want ze hebben deze koffie uitgeroepen tot de beste Single Origin koffie in 2023!
De finca
Finca La Candelaria is een grote koffieplantage gelegen aan de rand van Antigua, Guatemala. Het licht in de schaduw van drie vulkanen: Agua, Fuego en Acatenango.
De Antigua-vallei is een van de beroemdste koffieproducerende regio’s ter wereld dankzij de grote hoogte, het perfecte klimaat en de vulkanische bodem die rijk is aan mineralen.
Het proces
Finca La Candelaria is verdeeld in meerdere ‘tablonen’, die verschillende soorten, hoogtes en zelfs microklimaten vertegenwoordigen – waarbij elke ‘tablon’ afzonderlijk wordt geoogst.
Nadat de koffiebessen in La Candelaria zijn geoogst, worden ze getransporteerd naar de mill, in de buurt van Antigua. De gewassen koffie wordt ontpulpt, gedurende 12-18 uur gefermenteerd en vervolgens gedroogd op verhoogde bedden. De laatste stap is het drogen in mechanische drogers.
De koffieboer
La Candelaria koffie boerderij wordt efficiënt beheerd door Luis Pedro Zelaya.
Tijdens de oogst staan er tot 350 koffieplukkers op de boerderij die vaak uit andere gebieden van Guatemala komen om te werken. Oogstmedewerkers verblijven vaak een aantal weken tijdens de koffieoogst in een accommodatie op de boerderij.