Al meer dan 15 jaar koffie specialist  Hoge cuppingscores > 80 VEILIG BETALEN / SECURE PAYMENT

La Colmena, Colombia

Limited Edition

Finca La Colmena in Tarsiry ligt in het departement Risaralda In de uitlopers van de Andes in één van de belangrijke koffie-producerende gebieden van Colombia genaamd de Coffee Axis.

Geschikt voor: Aeropress, Chemex, Espresso, Koffie, Ristretto

Smaaktonen: Aardbei, Bloemen, Honing, Kers, Passievrucht

Cuppingscore : 88.5

Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Geisha

Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen

Koffieabonnement: Geen abonnement mogelijk

La Colmena, Colombia

Finca La Colmena in Tarsiry ligt in het departement Risaralda In de uitlopers van de Andes, één van de belangrijke koffie-producerende gebieden van de Colombiaanse Coffee Triangle. Deze bijzondere Geisha koffie met een zoet evenwicht heeft maar liefst een cuppingscore van 88,5

Finca La Colmena in Tarsiry ligt in het departement Risaralda In de uitlopers van de Andes, één van de belangrijke koffie-producerende gebieden van de Colombiaanse Coffee Triangle.

De Risaralda-koffieregio ligt diep in het hart van het centrale Andesgebergte, waar de vulkanische bodem, de hoogte en het klimaat de perfecte drie-eenheid vormen voor de productie van geweldige koffies.

Soms is het een voordeel om in het midden te zitten. Dit geldt voor de koffie die in Risaralda wordt verbouwd. De Risaralda, gelegen tussen Quindido in het zuiden en Caldas in het noorden, heeft een ongelooflijke veelzijdigheid aan smaakprofielen, waarbij de koffiesoorten die in het noorden van het gebied worden geteeld een noordelijk smaakprofiel hebben en hetzelfde voordeel aan de zuidelijke rand, met als bijkomend voordeel dat de typische Risaralda-koffiesoorten een eigen zoet evenwicht hebben. Bovendien is de Risaralda uniek omdat zowel in de Stille Oceaan als in het Caraïbisch gebied een microklimaat ontstaat dat in andere Colombiaanse koffieregio’s niet gemakkelijk te vinden is.

Ongeveer 45 jaar geleden namen moeder en oom van huidige eigenaar Guido Fernando Castro de boerderij over van hun vader.

Het overnemen van de boerderij was niet vanzelfsprekend. Pas na het behalen van zijn tandheelkundige postdoctorale studie kwam het besef dat de boerderij zonder opvolging verkocht zou moeten worden en het familiebedrijf teneinde kwam.

Eenmaal de keuze gemaakt zijn familieboerderij voort te zetten werd het beleid innovatief te produceren op kwaliteit met respect en voor mens en milieu.

Eén van de eerste ontwikkelingen was het aanplanten van Geisha koffie. Dit heeft geresulteerd in een hele mooie koffie met jaarlijks een stijgende lijn in cuppingscores.

Er wordt zo ecologisch mogelijk gewerkt, verbruik van water geminimaliseerd en restafval zoals oa. de koffie pulp wordt hergebruikt.

Specialty coffee is hard werken:

Voor het cuppen/testen van koffies wordt een internationaal puntensysteem van 0-100 gebruikt. Als internationaal gekwalificeerde kwaliteitscontroleurs een bepaalde koffie gemiddeld 80 punten of meer toekennen, mag deze koffie als Specialty coffee worden verkocht.

Koffieboeren hebben hiervoor een koffievariëteit nodig die bekendstaat om zijn delicate smaken. De eigenschappen van de grond waar de plantage ligt en de kennis en vakmanschap van de boer zorgen voor de bijzondere en specifieke smaak.

De koffiebessen moeten optimaal rijpen en op ideale moment van rijpheid geplukt worden. Buiten dat machines niet op de steile hellingen kunnen werken kunnen ze ook geen onderscheid maken in de rijpheid van de bessen, daarom wordt er altijd met de hand geplukt. Dit is een zeer arbeidsintensief traject, soms zijn er om een hele oogst op de exacte rijpheid binnen te halen wel 7 plukrondes nodig. Na het plukken volgt een zeer zorgvuldig verwerkingsproces, één klein foutje kan desastreuse gevolgen hebben op de smaak van de koffie.

De geplukte koffiebes wordt na de verschillende verwerkingsprocessen op droogbedden gedroogd, dan vindt de eerste kwaliteitscheck plaats. Alleen als de koffiebonen geen afwijkingen vertonen (niet onrijp, overrijp of aangetast door ongedierte of schimmel) en gelijkmatig van grootte zijn, kan de koffie in aanmerking komen voor het predicaat Specialty coffee.

Hierna wordt de koffie gebrand om te worden gecupped/geproefd. De kwaliteitscontroleurs beoordelen de koffie op 10 verschillende punten, waarbij voor eventuele ‘smaakdefecten’ 2 tot 4 punten per kop in mindering worden gebracht.

Als een koffie alle bovengenoemde fases goed is doorlopen en gemiddeld 80 punten of hoger scoort, is het Specialty coffee. Koffies die exceptioneel hoog scoren kunnen nog worden onderverdeeld in: zeer goed (80-84,99), excellent (85-89,99) of uitmuntend (90-100).

Uiteindelijk is het aan de koffiebrander om het potentieel aan smaken optimaal uit de groene bonen te halen tijdens het brandproces. Dit is geen eenvoudige opgave en vereist vakmanschap van de koffiebrander.

Elke speler in de productieketen moet optimaal presteren, om de unieke smaakeigenschappen van Specialty Coffee te behouden.

Naast de minimale score van 80 punten werken we bij Medellín Secret alleen met boeren die produceren met oog voor mens en milieu. Al dan niet gecertificeerd. Onze koffies zijn unieke single farm koffies die je met hun specifieke smaken een inkijkje geven in het mooie stukje wereld waar ze verbouwd zijn.

Herkomst

Regio

Farm

Farmer

Flavor notes

, , , ,

Variety

Altitude

1850m

Proces

Roast

Cupping score

88.5

Type

,

Hoeveelheid

12 x 250g, 6 x 250g, 4 x 250g

Abonnement

Geen abonnement mogelijk

Geschikt voor

, , , ,

Koffiesoort

100% Arabica bonen