Al meer dan 15 jaar koffie specialist  Hoge cuppingscores > 80 VEILIG BETALEN / SECURE PAYMENT

La Luisa, Colombia

Met deze finca is het Medellín Secret avontuur allemaal begonnen. Sinds 2006 levert Sylvia Vargas elk jaar deze fantastische specialty koffie en is het één van de meest favoriete koffies uit ons assortiment.

Geschikt voor: Cappuccino, Cortado, Espresso, Koffie, Latte Macchiato, Ristretto

Smaaktonen: Bosbes, Chocola, Hazelnoot, Pruimen

Cuppingscore : 84.5

Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra

Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen

Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie

Finca La Luisa Colombia

Met deze finca is het Medellín Secret avontuur allemaal begonnen. Sinds 2006 levert Sylvia Vargas elk jaar fantastische koffie en is het één van de meest favoriete koffies uit ons assortiment met een cuppingscore van 84,5.

Met deze finca is het Medellín Secret avontuur allemaal begonnen. Sinds 2006 levert Sylvia Vargas elk jaar fantastische koffie en is het één van de meest favoriete koffies uit ons assortiment.

Sylvia is dochter van een koffieboer, samen met haar 3 broers en 3 zussen erft zij de koffieplantages van haar vader. Sylvia werd verantwoordelijk voor het management haar twee zussen voor de quality control. Een aantal jaren geleden zijn de plantages verkocht en is Sylvia alleen met Finca La Luisa doorgegaan. Vanaf het begin van haar koffie carrière heeft zij samen met andere jonge ondernemende koffieboeren nieuw elan in de koffie autoriteit in Antioquia proberen te brengen. Zo heeft ze onder andere op het plein van haar stad een koffie proeverij opgestart.

Finca La luisa ligt op ca. 1850 m en heeft grote hoogte verschillen. De grond is zeer vruchtbaar maar moeilijk te bewerken. Tijdens de grote pluk zijn er ongeveer 100 plukkers aan het werk. Dit zijn veelal jonge plukkers en in vergelijking met een aantal jaren terug ook steeds vaker vrouwen. Naast het managen van de Finca is Sylvia ook actief in een stichting die jonge meisjes helpt met onderwijs en begeleiding om ze te behoeden in de prostitutie terecht te komen.

De koffie van Finca La Luisa wordt verwerkt volgens de washed methode, hierbij worden de bessen zorgvuldig ontpulpt, gewassen en langzaam gedroogd op de patio’s. Zo kan de zuurgraad en de diepte van de smaak zich optimaal ontwikkelen.

Specialty coffee is hard werken

Voor het cuppen/testen van koffies wordt een internationaal puntensysteem van 0-100 gebruikt.

Als internationaal gekwalificeerde kwaliteitscontroleurs een bepaalde koffie gemiddeld 80 punten of meer toekennen, mag deze koffie als Specialty coffee worden verkocht.

Koffieboeren hebben hiervoor een koffievariëteit nodig die bekendstaat om zijn delicate smaken. De eigenschappen van de grond waar de plantage ligt en de kennis en vakmanschap van de boer zorgen voor de bijzondere en specifieke smaak.

De koffiebessen moeten optimaal rijpen en op ideale moment van rijpheid geplukt worden. Buiten dat machines niet op de steile hellingen kunnen werken kunnen ze ook geen onderscheid maken in de rijpheid van de bessen, daarom wordt er altijd met de hand geplukt. Dit is een zeer arbeidsintensief traject, soms zijn er om een hele oogst op de exacte rijpheid binnen te halen wel 7 plukrondes nodig. Na het plukken volgt een zeer zorgvuldig verwerkingsproces, één klein foutje kan desastreuse gevolgen hebben op de smaak van de koffie.

De geplukte koffiebes wordt na de verschillende verwerkingsprocessen op droogbedden gedroogd, dan vindt de eerste kwaliteitscheck plaats. Alleen als de koffiebonen geen afwijkingen vertonen (niet onrijp, overrijp of aangetast door ongedierte of schimmel) en gelijkmatig van grootte zijn, kan de koffie in aanmerking komen voor het predicaat Specialty coffee.

Hierna wordt de koffie gebrand om te worden gecupped/geproefd. De kwaliteitscontroleurs beoordelen de koffie op 10 verschillende punten, waarbij voor eventuele ‘smaakdefecten’ 2 tot 4 punten per kop in mindering worden gebracht.

Als een koffie alle boevengenoemde fases goed is doorlopen en gemiddeld 80 punten of hoger scoort, is het Specialty coffee. Koffies die exceptioneel hoog scoren kunnen nog worden onderverdeeld in: zeer goed (80-84,99), excellent (85-89,99) of uitmuntend (90-100).

Uiteindelijk is het aan de koffiebrander om het potentieel aan smaken optimaal uit de groene bonen te halen tijdens het brandproces. Dit is geen eenvoudige opgave en vereist vakmanschap van de koffiebrander.

Elke speler in de productieketen moet optimaal presteren, om de unieke smaakeigenschappen van Specialty Coffee te behouden.

Naast de minimale score van 80 punten werken we bij Medellín Secret alleen met boeren die produceren met oog voor mens en milieu. Al dan niet gecertificeerd. Onze koffies zijn unieke single farm koffies die je met hun specifieke smaken een inkijkje geven in het mooie stukje wereld waar ze verbouwd zijn.

Herkomst

Regio

Farm

Farmer

Flavor notes

, , ,

Variety

Altitude

1800m

Proces

Roast

Cupping score

84.5

Type

,

Hoeveelheid

16 x 250g, 12 x 250g, 8 x 250g, 6 x 250g, 4 x 250g

Abonnement

Leverbaar als abonnement, nooit meer zonder lekkere koffie

Geschikt voor

, , , , ,

Koffiesoort

100% Arabica bonen