La Luisa, Colombia

Met deze finca is het Medellín Secret verhaal begonnen. Sinds 2006 levert Sylvia Vargas elk jaar deze fantastische single finca Colombiaanse koffie. Een favoriete van onze klanten.

Geschikt voor: cappuccino, cortado, espresso, koffie, latte macchiato, ristretto

Smaaktonen: bosbes, chocola, hazelnoot, pruimen

Cuppingscore : 84.5

Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra

Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen

Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement

Finca La Luisa, Colombia

Dit is de finca die de koffiebonen levert die onze smaakpapillen veroverden en waarmee het verhaal van Medellín Secret begon.

Sinds 2006 levert Sylvia Vargas elk jaar de lekkerste Colombiaanse koffie, die de meest favoriete koffie uit ons assortiment is geworden, met een cupping score van 84,5.

De Finca


Finca La Luisa ligt in de gemeente Ciudad Bolívar, verscholen in het Andesgebied van Colombia. De geografische ligging tussen de centrale en westelijke bergketen van de Andes zorgt voor een overdag heet klimaat, maar ‘s nachts koelt het aanzienlijk af.

Dit temperatuurverschil wordt veroorzaakt door de westenwinden vanaf de Pacifische Oceaan en kan soms wel 15 graden bedragen! Deze dagelijkse temperatuurverandering is een van de factoren die bijdragen aan de hoge kwaliteit van Colombiaanse koffie uit deze regio.

De finca bevindt zich op ongeveer 1850 meter hoogte, wat ook bijdraagt aan deze heerlijke koffie uit Colombia. De vulkanische grond van dit gebied is zeer vruchtbaar maar moeilijk te bewerken, deels door de grote hoogteverschillen op het land.

De vruchtbare bodems van het Andesgebergte, in combinatie met de temperatuur, de hoogte van de plantages en de hoge regenval in deze regio, creëren de ideale omgeving voor de teelt van Arabica koffiebonen van hoge kwaliteit. Het zijn deze koffiebonen die de basis vormen voor de lekkerste Colombiaanse koffie.

De Koffieboon


De koffiebonen die op de plantage van Finca La Luisa zijn geplant en waarmee deze heerlijke Colombiaanse koffie wordt gemaakt, zijn de Arabica Caturra bonen. Ze worden beschouwd als de beste soorten koffiebonen van Colombia.

Caturra is misschien wel een van de meest complexe bonen qua smaak. Ongeacht de regio waar ze worden verbouwd, delen de variëteiten van Caturra een gemeenschappelijke smaakbasis – toetsen van fruitig zoet en een zure nasmaak.

Door de weersomstandigheden en de hoogte van de plantages verschillen de smaken per regio. Daarom vinden wij dat koffiebonen puur gedronken moeten worden om het unieke smaakprofiel van de plantage waar de koffie wordt verbouwd, te behouden.

Onze Finca La Luisa Caturra boon levert een bitterzoete smaak met toetsen van chocolade en hazelnoot. Een favoriet van onze klanten.

Het Proces


Tijdens de grote pluk zijn ongeveer 100 plukkers aan het werk. Dit zijn veelal jonge plukkers, en in vergelijking met een aantal jaren geleden zijn er steeds meer vrouwen bij het plukken. Door de steile hellingen van het berggebied kunnen de koffiebonen alleen handmatig worden geplukt.

De koffie van Finca La Luisa wordt verwerkt volgens de washed methode, wat betekent dat het nat gebeurt. Hierbij worden de bessen zorgvuldig ontpulpt, gewassen en langzaam gedroogd op de patio’s. Zo kan de zuurgraad en de diepte van de smaak zich optimaal ontwikkelen, wat resulteert in heerlijke Colombiaanse koffie.

De Koffieboerin


Sylvia Vargas is de dochter van een koffieboer, dus koffie is vanaf het begin een deel van haar leven geweest. Samen met haar drie broers en drie zussen erfde ze de koffieplantages van haar vader.

Sylvia werd verantwoordelijk voor het beheer van het koffiebedrijf van haar familie, terwijl twee zussen zorgden voor de kwaliteitscontrole. Een aantal jaren geleden werden de plantages verkocht en ging Sylvia alleen verder met Finca La Luisa.

Vanaf het begin van haar koffiecarrière heeft zij, samen met andere jonge, ondernemende koffieboeren, nieuw elan proberen te brengen in de Colombiaanse koffieautoriteit in Antioquia. Zo heeft ze onder andere op het plein van haar stad een koffieproeverij opgestart.

Naast het ondersteunen en stimuleren van de groei van de koffiegemeenschap in haar regio, zet Sylvia zich ook toegewijd in voor het helpen van de bredere lokale gemeenschap. Sylvia is actief in een stichting die jonge meisjes helpt met onderwijs en begeleiding om te voorkomen dat ze in de prostitutie terechtkomen.

Herkomst

Regio

Farm

Farmer

Flavor notes

, , ,

Variety

Altitude

1800m

Proces

Roast

Cupping score

84.5

Type

,

Hoeveelheid

, , , , ,

Abonnement

Leverbaar als abonnement

Geschikt voor

, , , , ,

Koffiesoort

100% Arabica bonen