Al meer dan 15 jaar koffie specialist  Hoge cuppingscores > 80 VEILIG BETALEN / SECURE PAYMENT

La Providencia, Guatemala

Limited Edition

Deze Guatemalaanse koffie wordt verbouwd in San Pedro Necta in het Huehuetenango departement. De juiste omstandigheden, in combinatie met een onberispelijke kwaliteitscontrole, zorgen voor één van de best smakende koffies ter wereld.

Geschikt voor: Cappuccino, Cortado, Espresso, Espresso macchiato, Koffie, Ristretto

Smaaktonen: Groene Appel, Hazelnoot, Melk Chocolade, Stenen Fruit

Cuppingscore : 84

Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra Catuai

Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen

Koffieabonnement: Geen abonnement mogelijk

Finca La Providencia

Deze single farm koffie uit Guatemala wordt verbouwd in San Pedro Necta in het Huehuetenango departement. De boerderij strekt zich uit over 96 hectare tussen 1300 en 1600 meter boven zeespiegel. De boerderij wordt gerund door Victor Hugo Anzueto die elk jaar zonder concessies de hoogst haalbare kwaliteit voor zijn koffie oogst nastreeft. Dit resulteert dit jaar in deze heerlijke koffie met maar liefst een cuppingscore van 84.

Deze koffie uit Guatemla wordt verbouwd in San Pedro Necta in het Huehuetenango departement. De boerderij strekt zich uit over 96 hectare tussen 1300 en 1600 meter boven zeespiegel. Om er te komen moet je een zeer steile weg naar boven nemen bij El Boqueron vanaf de Panamerican Highway net voor La Libertad op de weg van Huehuetenango naar de Mexicaanse grens. Er staat een klein kerkje aan de ingang van de boerderij, dat tijdens de burgeroorlog is verwoest, maar gelukkig weer is opgebouwd.

De boerderij wordt gerund door Victor Hugo Anzueto die elk jaar zonder concessies de hoogst haalbare kwaliteit voor zijn koffie oogst nastreeft. De juiste omstandigheden, in combinatie met een onberispelijke kwaliteitscontrole, zorgen voor één van de best smakende koffies ter wereld. Door het gebruik van een Penagos-pulper heeft Anzueto het waterverbruik met 95% weten te reduceren. In het plukseizoen van December tot Februari zijn er tot wel 120 vakkundige plukkers aan het werk. De gehele oogst wordt in meerdere rondes binnen gehaald zodat alleen rijpe bessen worden geplukt.

Specialty coffee is hard werken:

Voor het cuppen/testen van koffies wordt een internationaal puntensyteem van 0-100 gebruikt. Als internationaal gekwalificeerde kwaliteitscontroleurs een bepaalde koffie gemiddeld 80 punten of meer toekennen, mag deze koffie als Specialty coffee worden verkocht.

Koffieboeren hebben hiervoor een koffievariëteit nodig die bekendstaat om zijn delicate smaken. De eigenschappen van de grond waar de plantage ligt en de kennis en vakmanschap van de boer zorgen voor de bijzondere en specifieke smaak.

De koffiebessen moeten optimaal rijpen en op ideale moment van rijpheid geplukt worden. Buiten dat machines niet op de steile hellingen kunnen werken kunnen ze ook geen onderscheid maken in de rijpheid van de bessen, daarom wordt er altijd met de hand geplukt. Dit is een zeer arbeidsintensief traject, soms zijn er om een hele oogst op de exacte rijpheid binnen te halen wel 7 plukrondes nodig. Na het plukken volgt een zeer zorgvuldig verwerkingsproces, één klein foutje kan desastreuse gevolgen hebben op de smaak van de koffie.

De geplukte koffiebes wordt na de verschillende verwerkingsprocessen op droogbedden gedroogd, dan vindt de eerste kwaliteitscheck plaats. Alleen als de koffiebonen geen afwijkingen vertonen (niet onrijp, overrijp of aangetast door ongedierte of schimmel) en gelijkmatig van grootte zijn, kan de koffie in aanmerking komen voor het predicaat Specialty coffee.

Hierna wordt de koffie gebrand om te worden gecupped/geproefd. De kwaliteitscontroleurs beoordelen de koffie op 10 verschillende punten, waarbij voor eventuele ‘smaakdefecten’ 2 tot 4 punten per kop in mindering worden gebracht.

Als een koffie alle boevengenoemde fases goed is doorlopen en gemiddeld 80 punten of hoger scoort, is het Specialty coffee. Koffies die exceptioneel hoog scoren kunnen nog worden onderverdeeld in: zeer goed (80-84,99), excellent (85-89,99) of uitmuntend (90-100).

Uiteindelijk is het aan de koffiebrander om het potentieel aan smaken optimaal uit de groene bonen te halen tijdens het brandproces. Dit is geen eenvoudige opgave en vereist vakmanschap van de koffiebrander.

Elke speler in de productieketen moet optimaal presteren, om de unieke smaakeigenschappen van Specialty Coffee te behouden.

Naast de minimale score van 80 punten werken we bij Medellín Secret alleen met boeren die produceren met oog voor mens en milieu. Al dan niet gecertificeerd. Onze koffies zijn unieke single farm koffies die je met hun specifieke smaken een inkijkje geven in het mooie stukje wereld waar ze verbouwd zijn.

Herkomst

Regio

Farm

Farmer

Flavor notes

, , ,

Variety

Altitude

1300-1600m

Proces

Roast

Cupping score

84

Type

,

Hoeveelheid

12 x 250g, 6 x 250g, 4 x 250g

Abonnement

Geen abonnement mogelijk

Geschikt voor

, , , , ,

Koffiesoort

100% Arabica bonen