Santa Elena, Costa Rica

Ontdek de unieke koffie uit Costa Rica van Finca Santa Elena, met liefde geteeld op ideale hoogten en met de droge methode verwerkt door koffieboerin Luz Marina Trujillo. Deze gebalanceerde koffie met karakter brengt tonen van bloemigheid, nootachtigheid en citrus naar je kopje.

Geschikt voor: aeropress, chemex, cortado, espresso, espresso macchiato, koffie, ristretto

Smaaktonen: chocola, citroen, dadel, framboos, rode druif

Cuppingscore : 85

Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra

Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen

Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement

Finca Santa Elena, koffie uit Costa Rica

 

De Finca

Finca Santa Elena bevindt zich in het Los-Santos gebied, in de hooglanden van Costa Rica’s beroemdste koffieregio, Tarrazú. Deze regio staat bekend om de lekkerste koffie uit Costa Rica.

Gelegen tussen 1250 en 1650 meter geniet Santa Elena van ideale omstandigheden voor de koffieteelt, met veel schaduw, vulkanische kalksteengrond en een goede mix van lichte regen, zonnige dagen en koele nachten.

Luz Marina Trujillo, de ervaren koffieboerin achter Finca Santa Elena, beheert de plantage met toewijding. Haar passie voor duurzaamheid en kwaliteit vormt de kern van Santa Elena’s voortreffelijke koffieproductie.

De Koffieboon

De koffie van Luz Marina wordt in de schaduw verbouwd, en de perfect rijpe bessen worden met de hand geplukt en gesorteerd op kwaliteit in haar molen. De plantage produceert koffie met de variëteiten Caturra en Catuai, twee populaire Arabica koffievariëteiten die bekend staan om hun verschillende kenmerken.

De keuze voor Caturra en Catuai is doordacht, en het resultaat is een koffie die een harmonieus samenspel van smaken biedt. Caturra, met zijn heldere zuurgraad en bloemige tonen, brengt een levendig karakter naar voren.

Aan de andere kant voegt Catuai complexiteit toe met zijn citrusachtige en nootachtige nuances, wat resulteert in een unieke koffie-ervaring die de diversiteit van de koffie uit Costa Rica weerspiegelt.

Het Proces

Het proces is arbeidsintensief; er worden geen shortcuts genomen bij Santa Elena. Medewerkers plukken alleen rijpe bessen en roteren tussen de bomen tijdens het oogstseizoen, van november tot en met februari.

Kort na het plukken moeten de bonen uit de koffiebes worden gehaald. Er zijn verschillende methoden voor dit proces. Koffie uit Costa Rica wordt verwerkt volgens drie methoden, natural (ook bekend als droge), natte en honey process. Onze Santa Elena koffie wordt verwerkt volgens de droge methode.

De droge methode, zorgvuldig toegepast door Luz Marina, behoudt de schil en slijmlaag van de koffiebes, wat cruciaal is voor het bepalen van het smaakprofiel. De complexiteit van de droogfase vereist nauwkeurig tijdmanagement en ervaring.

Het is een kunst om het juiste evenwicht te vinden; bonen mogen niet te snel of te langzaam drogen om optimale smaakoverdracht en schimmelvorming te voorkomen. Op droogbedden geschud gedurende 6-10 uur en dagelijkse schuddingen gedurende 6-8 dagen leiden tot een gebalanceerd smaakprofiel met tonen van pure chocolade, meloen en suikerriet.

De Koffieboerin

Luz Marina Trujillo, of Luzma zoals ze vaak wordt genoemd, is een koffieteler van de derde generatie. Opgegroeid op een Colombiaanse koffieboerderij, bracht ze haar jeugd door met het spelen met koffiebonen in plaats van poppen.

In 1989 verhuisde ze naar Costa Rica om te helpen op de boerderij van haar familie, een beslissing die uiteindelijk resulteerde in haar blijvende betrokkenheid en overname van het bedrijf.

Luzma was een van de eerste vrouwen in Costa Rica die een koffieplantage bezat. Ze was tevens een pionier in het gepulpte-natuurlijke proces, dat nieuwe dimensies toevoegde aan het smaakprofiel van haar koffie. Luzma verwijst naar de complexe smaken in haar koffie als “karakters” van Moeder Natuur, die worden versterkt door de ideale locatie van Santa Elena.

Onder Luzma’s leiding past Santa Elena duurzame praktijken toe voor de koffieteelt. Praktijken zoals composteren, het gebruik van machetes in plaats van chemicaliën voor onkruidbestrijding, en het waarborgen van de reinheid van de rivier.

Luzma is bijzonder trots op de grote wormenbedden, waar de afgedankte koffiepulp van de droge methode wordt gecomposteerd met behulp van rode wormen. Haar watersysteem heeft prijzen gewonnen van de Costa Ricaanse overheid en voldoet aan hun hoge milieunormen om de rivier schoon te houden die door het landgoed stroomt.

Op de boerderij worden de werknemers behandeld als familie. Luzma biedt haar werknemers uitstekende huisvesting, gezondheidszorg en een ultramodern drinkwaterfiltersysteem.

Ontdek de authentieke smaak van koffie uit Costa Rica met de toewijding van Luz Marina Trujillo aan duurzaamheid en kwaliteit.

Herkomst

Regio

Farm

Farmer

Flavor notes

, , , ,

Variety

Altitude

1500m

Proces

Roast

Cupping score

85

Type

,

Hoeveelheid

, , , ,

Geschikt voor

, , , , , ,

Koffiesoort

100% Arabica bonen