Santa Elena, Costa Rica

De koffie van Finca Santa Elena wordt verwerkt volgens het honey proces, hierbij wordt de schil wel verwijderd maar blijft het vruchtvlees zitten. Daarna wordt de koffie langzaam gedroogd op de patio’s om de zuurgraad en de diepte van de smaak volledig te ontwikkelen. Het vruchtvlees zorgt ervoor dat de zoete tonen diep de boon intrekken wat de koffie een mooie intense zoete smaak.

Geschikt voor: aeropress, chemex, cortado, espresso, espresso macchiato, koffie, ristretto

Smaaktonen: chocola, citroen, dadel, framboos, rode druif

Cuppingscore : 85

Koffiesoort: 100% Arabica bonen, Caturra

Verkrijgbaar in: Gemalen bonen, Hele bonen

Koffieabonnement: Leverbaar als abonnement

Finca Santa Elena

De koffie van Finca Santa Elena wordt verwerkt volgens het honey proces, hierbij wordt de schil wel verwijderd maar blijft het vruchtvlees zitten. Daarna wordt de koffie langzaam gedroogd op de patio’s om de zuurgraad en de diepte van de smaak volledig te ontwikkelen. Het vruchtvlees zorgt ervoor dat de zoete tonen diep de boon intrekken wat de koffie een mooie intense zoete smaak. Deze bijzondere koffie heeft een cuppingscore van 84,5.

Een bijzondere en inmiddels al 13 jaar lange relatie heeft Medellin Secret,met boerin Luz Marina Trujillo. Zij is opgegroeid in een familie van koffieproducenten en vertelt met veel plezier over hoe ze haar jeugd op de boerderij spelend met koffiebonen in plaats van poppen doorbracht Nu produceert ze één van de beste koffies op haar estate in de hooglanden van Costa Rica’s beroemdste koffieproducerende regio, Tarrazú. De koffie van Luz Marina is shade grown wat wil zeggen dat de koffiestruiken in de schaduw van grotere bomen staan, alleen rijpe bessen worden met de hand geplukt en gesorteerd op kwaliteit. Het hele estate van Luz Marina is onderverdeeld in verschillende delen met elk een eigen naam. Er worden verschillende verwerkingsmethodes gebruikt die het best passen bij de koffies van een specifiek gedeelte van haar estate zoals de washed, honey en natural methode. Dit resulteert in zeer verschillende smaakprofielen. De washed methode wordt op het grootste gedeelte van de koffie toegepast terwijl de honey en natural methode alleen worden gebruikt op verzoek van een klant. Medellín Secret heeft al vele jaren de honey processed koffie van Luz Marina. Nu voegen we de wahsed en de natural koffiebonen ook toe aan ons assortiment.

De koffie van Finca Santa Elena wordt verwerk volgens het honey proces, hierbij wordt de schil wel verwijderd maar blijft het vruchtvlees zitten. Daarna wordt de koffie langzaam gedroogd op de patio’s om de zuurgraad en de diepte van de smaak volledig te ontwikkelen. Het vruchtvlees zorgt ervoor dat de zoete tonen diep de boon intrekken wat de koffie een mooie intense zoete smaak.

Zoals veel van onze favoriete telers hanteert Luz Marina een holistische benadering van duurzaamheid, waarbij gebruik van synthetische middelen wordt geminimaliseerd en gebruik wordt gemaakt van een gesloten bemestingssysteem wat afgedankte koffiepulp composteert met behulp van rode wigglerwormen. Haar waterzuiveringssysteem voldoet aan de hoge milieunormen van de Costa Ricaanse overheid wat zorgt dat de rivier die door het landgoed stroomt gezond blijft. Ze biedt haar seizoensmedewerkers uitstekende huisvesting en gezondheidszorg, evenals een ultramodern drinkwaterfiltratiesysteem.

De koffie van Tarrazú staat bekend als fris, schoon en helder, en de koffie van Luz Marina biedt dat klassieke profiel plus een licht stroperige body en zoetheid, en een elegante afwerking. Luz Marina was een van de eerste eigenaren in Costa Rica die Pulped Natural “Honey” (Miel) koffie in volume produceerde.

Specialty coffee is hard werken:

Voor het cuppen/testen van koffies wordt een internationaal puntensysteem van 0-100 gebruikt. Als internationaal gekwalificeerde kwaliteitscontroleurs een bepaalde koffie gemiddeld 80 punten of meer toekennen, mag deze koffie als Specialty coffee worden verkocht.

Koffieboeren hebben hiervoor een koffievariëteit nodig die bekendstaat om zijn delicate smaken. De eigenschappen van de grond waar de plantage ligt en de kennis en vakmanschap van de boer zorgen voor de bijzondere en specifieke smaak.

De koffiebessen moeten optimaal rijpen en op ideale moment van rijpheid geplukt worden. Buiten dat machines niet op de steile hellingen kunnen werken kunnen ze ook geen onderscheid maken in de rijpheid van de bessen, daarom wordt er altijd met de hand geplukt. Dit is een zeer arbeidsintensief traject, soms zijn er om een hele oogst op de exacte rijpheid binnen te halen wel 7 plukrondes nodig. Na het plukken volgt een zeer zorgvuldig verwerkingsproces, één klein foutje kan desastreuse gevolgen hebben op de smaak van de koffie.

De geplukte koffiebes wordt na de verschillende verwerkingsprocessen op droogbedden gedroogd, dan vindt de eerste kwaliteitscheck plaats. Alleen als de koffiebonen geen afwijkingen vertonen (niet onrijp, overrijp of aangetast door ongedierte of schimmel) en gelijkmatig van grootte zijn, kan de koffie in aanmerking komen voor het predicaat Specialty coffee.

Hierna wordt de koffie gebrand om te worden gecupped/geproefd. De kwaliteitscontroleurs beoordelen de koffie op 10 verschillende punten, waarbij voor eventuele ‘smaakdefecten’ 2 tot 4 punten per kop in mindering worden gebracht.

Als een koffie alle bovengenoemde fases goed is doorlopen en gemiddeld 80 punten of hoger scoort, is het Specialty coffee. Koffies die exceptioneel hoog scoren kunnen nog worden onderverdeeld in: zeer goed (80-84,99), excellent (85-89,99) of uitmuntend (90-100).

Uiteindelijk is het aan de koffiebrander om het potentieel aan smaken optimaal uit de groene bonen te halen tijdens het brandproces. Dit is geen eenvoudige opgave en vereist vakmanschap van de koffiebrander.

Elke speler in de productieketen moet optimaal presteren, om de unieke smaakeigenschappen van Specialty Coffee te behouden.

Naast de minimale score van 80 punten werken we bij Medellín Secret alleen met boeren die produceren met oog voor mens en milieu. Al dan niet gecertificeerd. Onze koffies zijn unieke single farm koffies die je met hun specifieke smaken een inkijkje geven in het mooie stukje wereld waar ze verbouwd zijn.

Herkomst

Regio

Farm

Farmer

Flavor notes

, , , ,

Variety

Altitude

1500m

Proces

Roast

Cupping score

85

Type

,

Hoeveelheid

, , , ,

Abonnement

Leverbaar als abonnement

Geschikt voor

, , , , , ,

Koffiesoort

100% Arabica bonen