De beste manier om koffiebonen te malen

De beste manier om koffiebonen te malen

Heb je eindelijk een goede, of zelfs specialty, kwaliteit koffie gekocht? Vergeet dan niet dat de allerbelangrijkste factor om de perfecte smaak uit je vers gekochte koffie te halen de juiste maalgraad van de koffiebonen is. Zonder de perfecte maalgraad, géén perfecte smaak! Goede bonen. Maar lekker? Hó maar!

koffiemalen

Hoe kun je koffiebonen malen?


Om koffiebonen te malen kun je een handmolen, de ingebouwde maler van je espressomachien of elektrische bonenmaler gebruiken. Het belangrijkste is dat de bonenmaler is voorzien van schijven en geen bladen/messen (zoals bij een keukenmachine of blender). Het verschil in kwaliteit en prijs zit hem in de soort maalschijven, plat of conisch en het materiaal, roestvrijstaal of ceramisch. Wat je wil bereiken is een zo gelijkmatig mogelijke koffiemaling of dit nou een grove of fijne maling is. Hoe gelijkmatiger de deeltjes in de maling, hoe meer in balans de smaak in je kopje.

Verschil tussen grof en fijn malen


Het verschil in grof of fijn malen hangt af van wat voor soort koffie je wil bereiden. Hieronder een makkelijk schema om mee te starten.

Screenshot 2021 09 24 at 14.23.44

De koffiebonen van Medellín Secret zijn allemaal afkomstig van één plantage (Single farm)
Er wordt niet gemelangeerd, ook niet met de verschillende plantages onderling. Dit zorgt ervoor dat de bonen heel gelijkmatig gebrand kunnen worden (omdat de samenstelling meer gelijk is) Uiteindelijk resulteert dit bij het malen van je bonen ook in een gelijkmatigere maling wat weer zorgt voor een gebalanceerder en lekkerder eindresultaat in je kopje koffie.

Voordelen zelf koffiebonen malen

Zelf je koffiebonen malen heeft heel veel voordelen:

  • Koffie blijft langer vers
  • Aroma’s blijven langer behouden
  • Je kunt zelf de juiste maalgraad voor jouw zetmethode kiezen
  • Beter resultaat door juiste maalgraad
  • Meer vrijheid om de maling aan te passen aan je persoonlijke voorkeur en zetmethode
  • En hadden we al gezegd, de koffie blijft veel langer vers (de smaken blijven veel beter behouden in de hele boon, bij gemalen koffie vervliegt de smaak snel)

Tips voor het malen van je eigen koffiebonen

Voor het vinden van de juiste maalgraad voor jouw zetmethode moet je echt even de tijd nemen. Het vergt vaak een hoop geduld en veel testen voor je de perfecte maalgraad en hoeveelheid koffie gevonden hebt. Maar het resultaat van je inspanning zal er dan zeker zijn. In een volgende blog gaan we uitgebreider in op hoe je de juiste maalgraad kunt bereiken. Begin in ieder geval met de stand van je molen uit bovenstaande tabel. Vanuit die positie kun je in kleine stappen grover of fijner gaan malen. Let er in ieder geval op dat je na elke aanpassing in de maalgraad het eerste shot weg gooit.

Koffiebonen voor de perfecte espresso

Een goede en lekkere cappuccino, doppio, macchiato of wat voor soort melk variant koffie dan ook begint bij een goede Espresso. En een goede espresso begint bij goede en bijzondere espresso bonen.


De bijzondere specialty koffiebonen van Medellin Secret hebben elk hun eigen smaakprofiel die exact hun herkomst weergeeft. Dit omdat de koffiebonen van één plantage komen en niet gemengd worden met andere koffiebonen, ook niet onderling. Zo kun je met de verschillende koffiebonen van Medellín Secret goed uitvinden welke smaak/ herkomst je het meest bevalt.

Koffie proefpakket 19.80 small